Uutinen

Kuka on terroristi?

Taistelu terrorismia vastaan sai yllättävän käänteen vuoden alussa, kun Espanja EU-puheenjohtajuuskautensa alkajaisiksi lähti ajamaan omaa linjaansa terroristien luokittelussa.
Marcus Floman
25.2.2002

EU:n terrorisminvastaisessa työryhmässä pyrittiin Espanjan ehdotuksesta laajentamaan terroristikäsitettä, jotta ei-toivottujen aktivistien pidättäminen nopeutuisi. Viranomaisten mukaan huippukokousten yhteydessä on havaittu "radikaaleja ryhmiä, jotka väkivaltaisella ja rikollisella tavalla terrorisoivat yhteiskuntaa". Heidän mielestään aktivistiryhmät piileskelevät erilaisten sosiaalisten järjestöjen takana ja hyväksikäyttävät laillisten järjestöjen asemaa.

EU-maat ovat Espanjan puheenjohtajakaudella keskustelleet terrorismista niin sanotussa terrorismityöryhmässä. Suomea on ryhmässä edustanut ainakin ulkoministeriön oikeudellinen osasto, sisäministeriön poliisiosasto sekä suojelupoliisi. Espanjan aloite käsiteltiin mitä ilmeisimmin poliisiyhteistyön merkeissä (ENFOPOL).


Kuka on terroristi?

Aloite ei tähän mennessä ole edennyt kovin pitkälle. Helmikuun alussa EU:n parlamentissa keskusteltiin, voiko ammattiyhdistysaktiiveja ja kapitalisminvastaisia mielenosoittajia kutsua terroristeiksi. Monet EU:n terrorismityöryhmän jäsenet painottivat, etteivät Genovan G8-kokouksen marssit eivätkä muut mielenosoitukset olleet terroristien tekoja.

Mielenkiintoista Espanjan aloitteessa on se, että Suomen vihjaillaan haluavan laajaa terrorismikäsitettä. Kuitenkaan poliisin, suojelupoliisin tai yhdenkään ministeriön edustaja ei suostunut kommentoimaan omalla nimellään Espanjan aloitetta.

Nimettömänä pysyttelevä virkamies Suomen EU-edustustosta kertoi, ettei Espanjan aloite ole saanut kannatusta. Suomen ei kannatta sitä, että mielenosoittajat ja julkisen tilan valtaajat luokiteltaisiin terroristeiksi. "Jos Espanjan aloite joskus päätyy EU-käsittelyyn, niin se tapahtuu julkisesti", EU-virkamies sanoi.

Muun muassa brittiläinen Statewatch-järjestö arvelee, että Espanjan aloitteen takana olisi ainakin kaksi mörköä. Aloitteen avulla Espanja yrittää mahdollisesti päästä käsiksi separatistiseen baskijärjestö ETAan. Maa on myös saattanut saada vaikutteita viime vuoden Europolin raportista, jossa puhutaan ekoterrorismista ja anarkistinen terrorismista.

Anarkistiryhmät toimivat aktiivisesti Etelä-Euroopassa, ja Espanja haluaa mahdollisesti puuttua niiden toimintaan EU-tasolla. Statewatchin verkkojulkaisun toimittaja Tony Bunyan ihmettelee, mikseivät Europol ja Espanja ole tammikuisessa EU-aloitteessaan kiinnittäneet lainkaan huomiota äärioikeistolaisten tekemiin rasistisiin murhiin ja muihin väkivallantekoihin.

Lue lisää Euroopan neuvoston terrorismiasiakirjasta (PDF-tiedosto): www.telepolis.de/english/inhalt/te/11793/11793_1.pdf

Lue myös Statewatchin artikkeli Europolin uusista uhkakuvista; eko- ja anarkoterrorismi.
hwww.statewatch.org/news/2002/feb/10anarch.htm