Uutinen

Kuiva kausi uhkaa jälleen Keski-Amerikkaa

Jos meteorologeihin on uskomista, ei tule tänäkään vuonna vettä silloin kun pitäisi. Kansalaisyhteiskunnan edustajat pelkäävät, että mahdolliseen kuivuuteen ja siitä aiheutuvaan ruokapulaan ei taaskaan varauduta ajoissa.
Kimmo Lehtonen
25.4.2002

Kuva: Kimmo Lehtonen Orinoco Karibian rannikolla. Viime vuonna Karibian puolella tulvi kun muu maa kärsi kuivuudesta.(Kuva: Kimmo Lehtonen).


MANAGUA -- Parikymmentä Managuassa kokoontunutta johtavaa keskiamerikkalaista ilmastoasiantuntijaa odottavat muutaman vuoden välein esiintyvän Niño-ilmiön tänä vuonna vähentävän sateita ja aiheuttavan siten suurella todennäköisyydellä kuivuutta laajoilla alueilla kannaksen eri maissa. Asiantuntijoiden mukaan ilmiö näyttää nyt toistuvan tiheämpään tahtiin kuin vielä vuosikymmen sitten.

Sateita Nicaraguassakin odotetaan parhaillaan alkavaksi, mutta meteorologien mukaan ilmassa on nyt vakavia merkkejä siitä, että ilmiön aiheuttama kuivuusjakso toistuisi vuoden 1998 malliin huhti- ja elokuun välisenä aikana. Jos, niin se tietää peltojen kuivumista ja satojen menetystä. Ja se taasen lisääntyvää köyhyyttä maaseudulla ja ruokapulaa.

Viime vuonna Nicaraguassa kuivuus koetteli yli puolta miljoonaa maaseudun ihmistä, koko Keski-Amerikassa vajaata 1,5 miljoonaa. Nicaraguassa ja naapurimaissa menetettiin useilla alueilla sadot lähes kokonaan ja kymmenissä tuhansissa maatyöläisperheissä koettiin kuukaisen ajan ruokapulaa. Sateettomuus kuivasi myös joet, aiheutti siten juomaveden puutetta ja ongelmia energiantuotannossa.

Hiukan toivoa kuitenkin meteorologien laskelmissa on vielä löydettävissä ainakin Nicaraguan osalta, sillä ennustusten mukaan noin puolessa osassa maata sateita tulisi joko vähemmän tai normaali määrä, kolmasosassa maata normaalina ja jäljelle jäävissä osissa maata normaalina tai sitä suurempina määrinä.

Asiasta lehdistötilaisuuden pitäneet kansalaisyhteiskunnan edustajat olivat ympäristöjärjestö Centro Humboldtin johtajan Amado Ordoñezin suulla huolissaan kuivuuden mukanaan tuomasta mahdollisesta ruokapulasta maaseudulla. Tuoreessa muistissa on viime vuoden tilanne, jolloin useilla alueilla nähtiin suoranaista nälkää.

"Mahdollisesta kuivuudesta kärsivät maaseudun ihmiset ovat Nicaraguassa tänä vuonna vielä heikommassa asemassa kuin aikaisempina vuosina, sillä maaseudun tukiohjelmat Nicaraguassa ovat vähentyneet ja niitä on suunnattu naapurimaiden tarpeisiin."

Ilman kansallista strategiaa ruokatuotannon- ja turvan takaamiseksi on käytännössä mahdoton saada maahan kokonaisvaltaisia tukiohjelmia.

Ordoñez, itsekin koulutukseltaan meteorologi, sälyttää vastuun asioiden tilasta maan hallitukselle ja parlamentille, joka ei ole kyennyt hyväksymään kansallista ruokaturvaohjelmaa. Esitys on ollut jo toista vuotta odottamassa parlamentin käsittelyä.

"Ennen kuin presidentti Bolaños matkustaa heinäkuussa Roomaan Maailman elintarvikehuippukokoukseen hänen täytyy sitoutua joihinkin konkreettisiin toimiin", Ordoñez vaati.