Uutinen

KUA tukee miinanraivausta Kambodzassa 1,2 Mmk:lla

Aija Lintula
9.5.2001

Kirkon Ulkomaanapu tukee tänä vuonna miinanraivausta Kambodzassa 1,2 miljoonalla markalla. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Luterilainen maailmanliitto ja brittiläinen MAG (Mines Advisory Group), joilla on ollut yhteinen miinanraivausohjelma läntisessä Kambodzassa jo vuodesta 1997 lähtien.

Kuva: Martti Lintunen

Kuva: Martti Lintunen


Miinanraivaus on osa syrjäisen Battambangin maakunnan yleistä maaseudun kehitysohjelmaa, jota Kirkon Ulkomaanapu tukee yhteensä 2,6 miljoonalla markalla. Miinoja on erityisen paljon Thaimaan rajalla sijaitsevassa Battambangissa, joka kuului osittain aina vuoteen 1998 saakka punakhmerien hallintaan.

”Kehitys alkaa siitä, että ensin raivataan miinat ja rakennetaan yhteystiet kylistä alueiden keskuksiin. Kylissä raivaustyö aloitetaan vesipisteiden ja koulujen ympäriltä. Osa pelloista on vielä raivaamatta puhumattakaan metsistä”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun suunnittelija Saara Ojanen.

Miinanraivaustyössä yhteistyökumppanina toimiva MAG on kouluttanut paikallisia ihmisiä miinanraivaustyöhön, joka on välttämätöntä, jotta paluumuuttajat voisivat aloittaa elämän uudestaan kotikylissään. Ihmisille annetaan myös miinavalistusta.

”Käsin tehtävä miinanraivaus on erittäin hidasta ja vaarallista. Raivaustiimiin kuuluu viitisentoista henkeä, ja työ tehdään pareittain. Koska työ vaatii suurta tarkkaavaisuutta, on työparia vaihdettava aina puolen tunnin välein”, kertoo miinanraivaukseen Bavelin kunnassa Battambangissa tutustunut Ojanen.

”Raivatuksi saadaan parhaimmillaan 50 neliömetriä päivässä, tiheässä kasvillisuudessa vain 20 neliötä. Parhaillaan tiimi oli raivaamassa kilometrin mittaiselle tielle paikkaa metsän läpi, ja työn odotettiin kestävän seitsemän kuukautta”, kuvaa Ojanen.

Kambodza on yksi maailman eniten miinoitetuista maista. Tilastojen mukaan siellä sattui viime vuonna lähes 800 miinaonnettomuutta, joista joka kolmas Battambangin maakunnassa. Miinaonnettomuuksien määrä on kuitenkin alentunut vuodesta 1998, jolloin tapauksia oli yli 1800.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomessa ainoa kansalaisjärjestö, joka tukee miinanraivausta. Työhönsä se on saanut tukea Suomen ulkoministeriöltä.

Lisätietoja asiasta antavat Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Riitta Saarinen, puh. (09) 1802 459 ja suunnittelija Helena Manninen-Visuri, puh. (09) 1802 386 tai 040-766 3542.