Uutinen

KUA: Afganistan tarvitsee apua kipeästi

Aija Lintula
9.10.2001

Kirkon Ulkomaanapu KUA vetoaa suomalaisiin Afganistanin kriisin uhrien auttamiseksi. KUA on jo lähettänyt katastrofirahastostaan 500 000 markkaa ihmisten auttamiseen Afganistanissa, Pakistanissa ja Iranissa ja harkitsee myös lisäavun lähettämistä.

Avustusjärjestöt toivovat, että YK:n ja erityisesti Maailman elintarvikeohjelma WFP:n tavarakuljetukset saadaan toimimaan säännöllisesti ja turvallisesti Afganistaniin.

Tilanne Afganistanissa on nyt erittäin vaikea. Maa kärsii kuivuudesta ja ruokapulasta, mitä pahentaa pommitusten aiheuttama epävarmuus.

KUA keskittääkin apunsa nyt Afganistanin sisälle. Sen tärkeimpänä yhteistyökumppanina toimii Norjan kirkon ulkomaanapu NCA. Ruokakuljetuksia on saatu viime viikollakin ajoittain rajan yli sekä Pakistanin että Iranin kautta.

Ihmisille on jaettu ruuan lisäksi siemeniä ja työkaluja. Ruokaa on hankittu myös paikan päältä. Aliravitsemuksesta kärsiville lapsille ja odottaville äideille on tarkoitus jakaa vielä tehoravintoa kuten energiakeksejä. Ihmiset tarvitsevat myös vaatteita ja kenkiä talven varalle.

Norjan kirkon ulkomaanavun saamien tietojen mukaan ruokaturvatilanne on jo joillakin alueilla hälyttävä. Tiettävästi eräässä kylässä maan pohjoisosissa Darae Soufin lähellä olisi kuollut jo 600 ihmistä nälkään. Tietoa ei ole vielä kyetty vahvistamaan virallisesti.

Nälänhätä on nyt todellinen uhka muuallakin. Kaupungeista paenneet ihmiset ovat perustaneet Afganistanin maaseudulle kylien liepeille spontaaneja pakolaisleirejä.

Afganistanissa on jo miljoona sisäistä pakolaista, joiden määrä kasvaa entisestään Yhdysvaltojen hyökkäysten takia. Suuri osa Kabulin asukkaista on paennut Keski-Afganistaniin, missä yöt ovat tähän aikaan vuodesta jo erittäin kylmiä. Huopia ja telttoja tarvitaan kipeästi. Pulaa on myös vedestä ja ruuasta.

NCA työskentelee Afganistanissa yhdeksän paikallisen afgaanijärjestön kanssa, jotka koordinoivat apua yhdessä. Näillä on yhteensä 1500 työntekijää, joista osa toimii nyt Pakistanin puolella. NCA on tehnyt yhteistyötä Maailman elintarvikeohjelma WFP:n kanssa, koska NCA:lla on valmiit kanavat ruuan jakamiseen ja jakelun valvontaan Afganistanin sisällä.

NCA:lla on Afganistanin maakunnissa puolisen tusinaa toimistoa, jotka kaikki ovat nytkin toiminnassa. Toimistoja on Kabulin lisäksi Heratissa, Kandaharissa, Farahissa, Oruzgarissa, Ghatznissa ja Wardakissa. Kabulin toimistosta on edelleen toimiva radioyhteys Pakistaniin.

Pakistanin Peshawariin odotetaan tällä viikolla vesihuolto- ja saniteettikalustoa, joka haluttaisiin toimittaa Afganistanin puolelle. Osa kalustosta jää raja-alueen pakolaisleireille.

Yhdysvaltojen hyökkäykset eivät ainakaan vielä ole lisänneet pakolaistulvaa Pakistaniin. Raja onkin ollut suurimmaksi osaksi suljettu. Pakolaisleireillä tehdään yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. Pakolaisille jaetaan ruokaa, telttoja ja lääkkeitä sekä järjestetään uusien pakolaisten vesi- ja saniteettihuolto.

Avun perille viemisellä alkaa nyt olla todella kiire. Reitit vuoristoon ovat avoinna enää tuskin kuukauttakaan, minkä jälkeen solista ei pääse kulkemaan kuukausiin lumen takia.


Lisätietoja:
Suunnittelija Helena Manninen-Visuri, puh. (09) 1802 386 tai 040 766 3542

Ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, puh. (09) 1802 396 tai 040 512 8938

Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. (09) 1802 459 tai 040 579 4401

Kirkon Ulkomaanavun avustustilit ovat: Sampo 800018-223340 ja Merita 206638-3874 merkinnällä ”Afganistan”. Lahjoituspuhelin 0700-88600 (20 mk + pvm) tai 0700-88300 (60 mk + pvm). Internetissä lahjoituksen voi tehdä osoitteessa www.evl.fi/kua

Kirkon Ulkomaanavun tiedote 8.10.2001