Uutinen

Kreikkalaissijoittajalle sakkoja Nicaraguassa

Kimmo Lehtonen
20.5.2001

Kepa-Managua seuraa tiiviisti palkkaamansa asianajajan María Luísa Acostan kautta kiistoja kreikkalaisliikemies Peter Tsokosin hämäristä liiketoimista Karibian rannikolla. Tapaus Tsokos on monessa mielessä tärkeä ennakkotapaus ja kiistan lopputulos antaa selvän viitteen siitä, miten Nicaraguassa yhteisöllisessä omistuksessa oleviin maihin tulevaisuudessa suhtaudutaan, sillä koetuksella ovat autonomialakien lisäksi myös Nicaraguan kansalliset lait.

Koko alkuvuoden kiihkeänä jatkunut kiista kreikkalaisliikemies Peter Tsokosin saari- ja maakaupoista Nicaraguan Karibian rannikolla sai uuden sivujuonteen, kun Nicaraguan ympäristöministeriö päätti sakottaa Tsokosta laittomista metsäkaadoista.

Ympäristöministeriö päätti langettaa Tsokosille noin 5 000 markan sakon ja määräyksen istuttaa 864 kookospalmua kaadettujen tilalle Cerro Silvan luonnonsuojelualueella Punta de Aguilassa. Ympäristöministeriö perustelee päätöstään suojelualueita koskevalla lailla, jonka mukaan kyseisillä alueilla kaikista toimista täytyy ensin esittää hyväksyttäväksi ekosysteemiin kohdistuvista vaikutuksista. Korvausumma perustuu asetukseen, jonka mukaan laittomista kaadoista on maksettava valtiolle korvauksena nelinkertaisesti kaadetun puun arvioitu myyntihinta.

Tsokosin toimet ovat Nicaraguassa saaneet jatkuvasti kasvavaa julkisuutta, sillä Punta de Aguilassa ramaintiaanien kanssa konflitkiin ajautunut Tsokos on myös joutunut oikeudellisiin kiistoihin epämääräisten kauppakirjojen avulla ostamistaan neljästä Cayos Perlasin saariryhmään kuuluvasta saaresta. Saarille on ilmaantunut perheitä, jotka ovat jo ehtineet aiheuttaa tuhoja saarten herälle mangrovekasvustolle.

Bluefieldsin käräjillä parhaillaan käsittelyssä olevassa omistuskiistassa Tsokosia vastassa on tällä hetkellä alueen 11 intiaaniyhteisön lisäksi myös Nicaraguan valtio, joka on ilmoittanut saarten olevan osa maan kaupankäynnistä vapaata kansallisomaisuutta.

Lähiviikkojen aikana ryhmä kansanedustajia yhdessä eteläisen autonomialueen RAASin parlamentin kanssa aikoo kiertää alueella tutustumassa tilanteeseen.

Monta mutkaa on kuitenkin vielä edessä. Tsokosin hämäräkauppojen selvittäminen molempien paikkojen osalta vienee vielä aikaa, sillä on edellenkin epäselvää mitä kaikkea Tsokos on nimiinsä hankkinut, millaisilla hinnoilla ja keneltä. Aikaisemmin Tsokosin luultiin hankkineen saariryhmän 18 saaresta seitsemän, mutta viimeisten tietojen mukaan hänellä olisi niitä neljä, joiden yhteishinta olisi ollut noin 1,4 miljoonaa markkaa.

Tsokosin lakimies Bluefieldsissä, Peter Martínez, yrittää ainakin kääntää Punta de Aguilan sakkopäätöksen päämiehensä eduksi. Hän ilmoitti, että sakko on jo maksettu ja Tsokos on valmis istuttamaan vielä 500 kookosta määrättyjen istutusten päälle. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin ilmoitti hakevansa Tsokosin nimissä rakennuslupaa 200 neliön rakennukselle ja kaivuulupaa kaivolle.

Ydinkysymyshän Punta de Aguilassa on se, että Tsokos on tunkeutunut ramaintiaanien perinteisille maille. Kyseessä on alue, jota suojaavat autonomialaissa määriteltyjen alkuperäiskansojen maanomistusta koskevien lakien lisäksi myös monet muut Nicaraguan kansalliset lait.