Uutinen

Köyhyyden vähentäminen Aasiassa lamaantuu

Aasian lupaava talouskehitys on hidastunut.
Prime Sarmiento
30.3.2009

IPS -- Oman internetkahvilan perustaminen oli filippiiniläisen Rosevic Collin unelma, jonka maailman talouskriisi särki. Niin on käynyt monelle muullekin aasialaiselle viime aikoina.

Kotikaupungissaan Davaossa pankkivirkailijana työskennellyt Colli, 27, lähti viime vuonna rikastumisen toivossa tehdastöihin Taiwaniin. Toivioretki kesti vain puoli vuotta. Tehdas ryhtyi vähentämään väkeä, kun vienti kutistui, ja Colli palasi joulukuussa kotiin tyhjin käsin ja työttömänä.

Työttömyys vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä

Kansainvälinen työjärjestö ILO ennustaa, että työttömien määrä maailmassa nousee tänä vuonna 200 miljoonaan, ja heistä kymmenesosa on Aasian kehitysmaissa. Köyhyyden nujertaminen vaikeutuu entisestään.

YK:n asettamiin vuosituhannen kehitystavoitteisiin kuuluu muun muassa köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Loput seitsemän tavoitetta liittyvät terveydenhuollon, koulutuksen ja sukupuolten tasa-arvon parantamiseen sekä ympäristönsuojeluun.

Aasian kehityspankin ja YK-järjestöjen viime vuoden raportissa arvioitiin, että Aasia oli edennyt erityisen hyvin köyhyyden vähentämisessä.

"Vuosina 1990-2004 alle yhdellä dollarilla (0,76 eurolla) päivässä elävien osuus laski 32:sta 17 prosenttiin. Kahdessa vuodessa, 2002-2004, näiden äärimmäisen köyhien ihmisten määrä väheni 82 miljoonalla", raportti kertoo.

Aasian kehityspankin ekonomisti Armin Bauer arvioi, että kriisi ei välttämättä nosta köyhien lukumäärää. Mutta se hidastaa vääjäämättä köyhyyden vähenemistä, kun moni menettää työnsä tai joutuu tyytymään aiempaa pienempään palkkaan.

Maailmanpankin joulukuun raportti puolestaan ennustaa köyhyyden hienoista kasvua Itä-Aasian kehitysmaissa tänä vuonna. Ilman talouskriisiä 5,6 miljoonaa aasialaista olisi noussut tänä vuonna köyhyysrajan yläpuolelle, pankki laskee.

Toivoa kiinalaisjupeista?

Manilassa toimivan Action for Economic Reforms -järjestön edustaja Filomeno Sta. Ana sanoo, että talouskriisin takia on etsittävä uusia teitä kehitykseen ja köyhyyden vähentämiseen. Esimerkiksi Kiinan kokema hurja vientivetoinen kasvu on hiljentynyt.

Talouden elvytyspaketteja on rakennettu muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Filippiineillä. Irtisanottuja pyritään työllistämään erilaisiin valtion rakennushankkeisiin, minkä toivotaan siivittävän kulutusta ja pitävän talouden pyörät pyörimässä.

Asiantuntijoiden mukaan apupaketit ovat lyhytaikainen ilo, koska useimmilla Aasian mailla ei ole varaa suureen budjettialijäämään. Kotimaista kulutusta täytyisi kuitenkin pystyä pitämään yllä jatkossakin.

Credit Suisse -pankin Aasian-Tyynenmeren alueen varapuheenjohtaja Jose Isidro Camacho panee toivonsa Kiinaan.

"Kolmekymppiset koulutetut ihmiset ovat iloisia kuluttajia. He ovat valmiita käyttämään luottokortteja, ja pankit antavat heille kernaasti lainaa. He ostavat kalliita merkkitavaroita ja syövät mielellään ulkona. Tämä ryhmä uudistaa kulutustavat Kiinassa ja muualla Aasiassa", pankkiiri uskoo.