Uutinen

Köyhyyden puolittaminen jäämässä sivuseikaksi YK:n huippukokouksessa

Nälän ja köyhyyden voittaminen uhkaa jäädä sivuseikaksi YK:n syyskuisessa Millenium-huippukokouksessa. Päähuomion ovat kaappaamassa ajankohtaiset aiheet, kuten maailmanjärjestön kiistelty uudistaminen ja terrorismi.
Thalif Deen
7.8.2005

IPS -- "Kehitys on siirretty sivuraiteelle levittämällä käsitystä, jonka mukaan Vuosituhannen kehitystavoitteisiin (Millenium Development Goals, MDG) liittyvät asiat on jo sovittu, eikä niistä tarvitse neuvotella", Saradha Iyer malesialaisesta Third World Network -järjestöstä valittaa.

Syyskuun puolivälissä pidettävä Millenium-seurantahuippukokous kutsuttiin koolle arvioimaan sitä, miten vuonna 2000 sovitun MDG-listan toteutuksessa on edistytty. Päämääränä on puolittaa nälkä ja äärimmäinen köyhyys vuoteen 2015 mennessä.

Iyerin mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että kokous keskittyy rauhanturvaamiseen, terrorismiin, ihmisoikeuksiin ja YK:n turvallisuusneuvoston uudistamiseen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on ennakoinut tulevaa huippukokousta kaikkien aikojen suurimmaksi maailman johtajien kokoontumiseksi. Se juhlistaa samalla YK:n 60-vuotista taivalta. New Yorkiin on tulossa 122 valtionpäämiestä, 55 pääministeriä sekä joukko ulkoministereitä ja muita korkeita virkamiehiä.

Kansalaisjärjestöjen huoli huippukokouksen tuloksista kuitenkin kasvaa. Oxfam Internationalin edustaja Nicola Reindorp varoitti hiljan, että kokous ei auta maailman köyhimpiä ja heikoimpia, ellei se sitoudu tiettyihin minimivaatimuksiin.

Vaatimukset koskevat vuosituhattavoitteiden täyttämistä, siviilien suojelua aseellisissa konflikteissa, asekaupan rajoittamisesta sopimista ja uusien humanitaaristen katastrofien hoitoa.

"Vuosituhattavoitteiden toteuttaminen vuoteen 2015 mennessä laahaa pahasti jäljessä. Siinä onnistuminen vaatii paljon nykyistä kunnianhimoisempaa sitoutumista", hän sanoo.

Reindorpin mielestä huippukokouksen pitää päättää kehitysavun lisäämisestä tietyssä aikataulussa ja avata teollisuusmaiden rajat kehitysmaiden tuotteille ilman tulleja ja kiintiöitä. Lisäksi on laajennettava köyhimpien maiden velkahelpotuksia.

"Oikea hetki on nyt. Aikaa on enää kymmenen vuotta", hän patistaa.

MDG-listalla ovat muun muassa köyhyyden ja nälän puolittaminen, peruskoulutus kaikille, lapsikuolleisuuden vähentäminen kolmannekseen nykytasosta, sukupuolten tasa-arvon lisääminen, aidsin, malarian ja muiden tartuntatautien saaminen aisoihin sekä etelän ja pohjoisen kumppanuus kehityksen edistämiseksi.

Tavoitteista olivat syksyllä 2000 päättämässä 189 valtion edustajat. Nykytahdilla MDG:t jäävät toteutumatta monissa osissa maailmaa, Oxfam varoittaa. Esimerkiksi sukupuolten tasa-arvon toteuttaminen peruskoulutuksessa ei onnistu vuoteen 2015 mennessä.

Syyskuun huippukokouksen asialistalle on kuitenkin tulossa paljon muutakin kuin MDG:t. Yksi kuumimmista kysymyksistä on turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten lukumäärän lisääminen. Paikkaa hinkuvat muun muassa Brasilia, Intia, Japani ja Saksa, jotka ottaisivat mukaan myös kaksi valtiota Afrikasta.

Yhdysvallat vastustaa uudistushanketta vedoten siihen, että asiasta ei ole yksimielisyyttä. Saksa taas on varoitellut, että uudistuksista pitäisi sopia ennen huippukokousta, jotta MDG:t pysyisivät sen pääasiana.

Pysyvien jäsenten määrän nostamista vastustavan Pakistanin YK-lähettiläs Munir Akram varoitti heinäkuussa, että koko huippukokouksen onnistuminen on vaakalaudalla.

"Kyse on siitä, onnistummeko tekemään tärkeitä päätöksiä kehityskysymyksistä ja YK:n kelvollisesta uudistamisesta vai tuhlaammeko poliittisen energiamme muutaman kunnianhimoisen valtion itsekkäisiin ja hedelmättömiin vaatimuksiin etuoikeuksista", hän jyrisi.

Lisää tietoa aiheesta