Uutinen

"Köyhien piispa" pyrkii Paraguayn johtoon

Opposition ehdokas Fernando Lugo uskoo mahdollisuuksiinsa huhtikuisissa presidentinvaaleissa.
David Vargas
13.2.2008

IPS -- Paraguayn huhtikuisten presidentinvaalien ennakkosuosikki on entinen katolisen kirkon piispa Fernando Lugo, joka haluaa palauttaa rikollisuuden tahraaman maansa laillisten valtioiden joukkoon.

"Köyhien piispana" tunnettu Lugo, 56, palveli kirkkoa kymmenen vuotta Paraguayn pohjoisessa San Pedron maakunnassa. Seutu on yksi Etelä-Amerikan köyhimpiin maihin kuuluvan vajaan seitsemän miljoonan asukkaan Paraguayn kurjimmista alueista.

Reilu vuosi sitten Lugo pyysi Vatikaania vapauttamaan hänet virasta, mutta eroanomus hylättiin. Häneltä vietiin kuitenkin osa papin oikeuksista.

Lugo kannattaa niin sanottua vapautuksen teologiaa, joka kehittyi 1960-luvulla Latinalaisen Amerikan kirkon piirissä. Se ajaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta vaatien kirkkoa puolustamaan köyhiä ja sorrettuja.

Mielipidemittausten mukaan Lugo on presidenttiehdokkaista suosituin. Häntä tukee Isänmaallinen liitto muutoksen puolesta (APC), jossa on mukana maan toiseksi suurin puolue, Alkuperäinen radikaali liberaalipuolue (PLRA), muutamia pienpuolueita ja kansalaisjärjestöjä.

Muut pääehdokkaat ovat entinen opetusministeri Blanca Ovelar hallitsevasta Colorado-puolueesta, joka tunnetaan myös lyhenteellä ANR, entinen kenraali Lino Oviedo Eettisten kansalaisten kansallisesta liitosta (Unace) ja liikemies Pedro Fadul Rakastettu isänmaa -puolueesta (PPQ).

Kehitystä sekatalousmallilla

Lugo tunnustaa IPS:n haastattelussa, ettei yhtenäisen opposition rakentaminen ole helppoa Paraguayssa, koska kokemukset demokratiasta puuttuvat.

Lugo kuitenkin uskoo, että Colorado-puolueen vuosikymmeniä jatkunut yksinvalta Paraguayssa on mahdollista lopettaa. "Jos vaalivilppiä ei tapahdu, APC voittaa", Lugo vakuuttaa.

Hän ei halua kopioida muiden Etelä-Amerikan maiden malleja, mutta mainitsee parhaiksi esimerkeiksi Uruguayn hallitsevan vasemmistorintaman ja Chilen keskustavasemmiston.

Yhteiskuntaa hän haluaa kehittää sekatalousmallilla, jossa elinkeinoelämä on mukana tulevaisuuden suunnittelussa. Köyhyyden kitkemisen Lugo aloittaisi turvaamalla hallinnon rehellisyyden.

Lugon mukaan Paraguayn ei tarvitsisi elää pelkällä maataloustuotteiden viennillä, koska teollisuuden kehittämiseen löytyy välineitä: aurinkoa, maata, vettä, ihmisiä, tekniikkaa, raaka-aineita ja energiaa.

"Nykyisin voimavaroja, kuten Itaipún ja Yacyretán vesivoimaloita, ei käytetä tehokkaasti", hän sanoo.

Alkutekijöihinsä jääneen maauudistuksen läpivienti on myös Lugon listalla. Hänen mukaansa ensin on selvitettävä, kuka maat omistaa, ja sen jälkeen tehtävä uusjako sopuisasti neuvotellen.

Ei toiseksi Cháveziksi

Venezuelan Hugo Chávezin vahvan johtajan malli ei kiinnosta Lugoa, joka sanoo uskovansa jaettuun vastuuseen.

"Kun johtajuutta ei jaeta, yksittäiset johtajat jakavat kansaa kahtia, kuten uskon (Evo Moralesin johtamassa) Boliviassa tapahtuvan. Itse luotan vuoropuheluun maan rakentamisessa", Lugo sanoo.

Ennen alueelliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön osallistumasta Paraguayn täytyy Lugon mielestä palauttaa kansallinen arvokkuutensa.

"Nyt Paraguay tarkoittaa samaa kuin laittomuus, korruptio ja salakuljetus. Imago voidaan muuttaa vain läpinäkyvän ja rehellisen hallinnon avulla", hän uskoo.