Uutinen

Köyhät maat varautuvat ruuan hintojen nousuun

Viljatuotteiden hinnat nousevat silmissä, ja niiden ennustetaan kohoavan Afrikassa 50 prosenttia vielä tämän vuoden kuluessa. Kehitysmaat ovat ryhtyneet toimiin ruokakriisien estämiseksi.
Eeva Eronen
21.2.2008
KIRSI SALONENksalonen_asiakassambia.jpg

 

Sambialaisnainen tutkii ruokakaupan valikoimaa. Viljatuotteiden lisäksi maidon ja lihan hinnat nousevat.

Kehitysmaat yrittävät varautua ruuan hinnannoususta aiheutuviin kriiseihin muun muassa rajoittamalla elintarvikkeiden vientiä ja helpottamalla tuontia.

Uutisportaali AllAfrica.comin mukaan esimerkiksi Sambian hallitus on kieltänyt uusien vientisopimusten tekemisen. Zimbabwe taas on ryhtynyt kontrolloimaan maissin, vehnän ja durran maahantuontia.

Ruuan, etenkin viljatuotteiden, hinnat ovat nousseet silmissä - vehnä esimerkiksi maksoi tammikuussa yli 80 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Hintojen nousu johtuu muun muassa lisääntyvästä kysynnästä, kuivuuden ja tulvien pilaamista sadoista, korkeasta öljyn hinnasta ja biopolttoainebuumista.

 

YK:n elintarvike ja maatalousjärjestä FAO:n mukaan ruokakriisi koettelee jo nyt 37:ä maata. Tilanne voi pahentua, sillä köyhien maiden lasku viljan tuonnista voi kasvaa jopa yli kolmanneksen. Hintojen nousu iskee pahiten Afrikkaan, missä viljatuotteiden on arvioitu kallistuvan vielä tänä vuonna lähes 50 prosenttia.

Myös muiden elintarvikkeiden, kuten maidon ja lihan hinnat ovat nousussa, mikä saa aikaan inflaatiopaineita ja levottomuutta. Ruoka on aiheuttanut mellakoita viime kuukausina esimerkiksi Marokossa, Meksikossa ja Senegalissa.

"Ruuan korkeasta hinnasta ja markkinoiden epävarmuudesta on tullut yksi suurimmista globaaleista huolenaiheista", arvioi FAO:n globaaliin informaatioon ja hälytysjärjestelmiin erikoistuneen yksikön päällikkö Henri Josserand "Crop Prospects and Food Situation" -raportin julkistamisen jälkeen.

Siemenkuponkeja viljelijöille

Vientiin ja tuontiin vaikuttamisen lisäksi köyhät maat ovat varautuneet tulevaan asettamalla hintarajoituksia ja lisäämällä tuotantotukia. FAO:n mukaan toimien tehokkuutta ei voi vielä arvioida.

Järjestön mukaan maat voisivat myös tukea viljelijöitä jakamalla heille kuponkeja siemenien ja lannoitteiden hankintaan, jotta paikallinen tuotanto saataisiin nousuun.

 

Tietokulma

  • Viljatuotteiden tuotanto näyttää kasvavan merkittävästi tänä vuonna, mutta sen ei uskota pudottavan hintoja.
  • FAO arvioi, että viljatuotteiden hinnat nousevat tämän vuoden aikana Afrikassa 49 prosenttia, Aasiassa ja Tyynenmeren saariston alueella 25 prosenttia, Latinalaisessa Amerikassa 33 prosenttia ja Euroopassa 53 prosenttia.
  • Hintojen nousu kurittaa koviten niitä kehitysmaita, jotka ovat riippuvaisimpia tuontituotteista. Kehitysmaat kärsivät hintojen noususta myös siksi, että köyhien ruokavalio perustuu muita enemmän viljatuotteisiin. Lisäksi köyhien tuloista voi kulua normaalitilanteessakin ruokaan 80 prosenttia.
  • Ruokakriisi vaivaa nyt 37:ä maata, joista 21 sijaitsee Afrikassa. Pahan ruokakriisin pelätään iskevän esimerkiksi Lesotoon, Somaliaan ja Swazimaahan.