Uutinen

Köyhän maan rikastuminen voi olla kirous

Mika Railo
16.5.2001

Malediiveistä tullee lähivuosina toinen maa, joka onnistuu nousemaan YK:n vähiten kehittyneiden maiden (LDC) luokasta. Saarivaltiossa ei kuitenkaan suhtauduta tulevaisuuteen innostuneesti, koska rikastuminen voi maksaa liikaa, kirjoittaa Terraviva-lehti torstaina.

Vain yksi maa, Botswana, on onnistunut nousemaan LDC-luokasta ohjelman 20-vuotisen historian aikana. Malediivien asukasta kohden laskettu kansantulo on kuitenkin noussut 1 100 dollariin vuodessa, joka on selkeästi yli YK:n LDC-maille asettaman 800 dollarin rajan.

Mutta Malediivien kauppa- ja teollisuusministeri Abdulla Jameen pelkää, että menestys tulee jäämään lyhytaikaiseksi. Maan talous on täysin riippuvainen turismista, joka on erittäin arka säiden ja suhdanteiden vaihteluille.

"Mitä hyötyä on päästä pois LDC-luokasta, jos putoamme takaisin muutaman vuoden kuluttua?", Jameen kysyy.

Päätös perustuu tilastollisiin indikaattoreihin, jotka kuvaavat huonosti Malediivien kaltaisten erittäin pienten ja rajoittuneiden maiden todellista tilannetta, Jameen muistuttaa Terraviva-lehden haastattelussa.

Konkreettinen haitta luokasta nousemisesta on se, ettei maa saa enää taloudellista erikoiskohtelua.

"On hienoa nousta LDC-luokasta", sanoo maan kauppa- ja teollisuusministeri, "mutta nousu tulee kyllä tappamaan meidät."

Ilmastonmuutos asettaa Malediivien kaltaisille saarivaltioille lähes mahdottomia haasteita. Vuonna 1986 sattuneiden hyökyaaltojen seurauksena saarille jouduttiin rakentamaan tulvapatoja, joihin upposi maan kahden vuoden kehitysapu viimeistä penniä myöten.

Terraviva-lehteä julkaisee Inter Press Service –uutistoimisto ja sen LDC-erikoispainos ilmestyy YK:n kokouksen ajan päivittäin. Lehti, kuten uutistoimistokin, keskittyy välittämään uutisia etelästä maailman muuten kovin yksipuolisille mediamarkkinoille.