Uutinen

Kovaa peliä Zimbabwen vaaleissa: valtapuolue jyrää kansalaisyhteiskunnan

Zimbabwen lähestyvät parlamenttivaalit tuovat pintaan maan poliittisen järjestelmän ongelmat. Kansalaisjärjestöjen ja ay-liikkeen toiminta vaikeutuu koko ajan, totesi Suomessa SASKin vieraana ollut Timothy Kondo.
Sanna Jäppinen
15.3.2005

Zimbabwessa käydään parlamenttivaalit maaliskuun lopussa. Kuun alussa naapurimaan Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki vakuutti, että luvassa on vapaat ja rehelliset vaalit. Mbekin viestiä ihmettelevät sekä kansainvälisen yhteisön edustajat että Zimbabwen oppositio. Presidentti Robert Mugaben ja hänen valtapuolueensa Zanu-PF eivät juuri anna kriittisille äänille tilaa.

Zimbabwen tilanne on viime vuosina muuttunut huonosta vielä huonommaksi: hyperinflaatio syö ihmisten palkat - jos töitä ylipäänsä on - , koulutettu väestö siirtyy ulkomaille töihin ja seurauksena muun muassa terveys- ja opetussektori kärsivät suuresta työvoimapulasta ja hiv/aids koskettaa maltillistenkin arvioiden mukaan neljännestä väestöstä.

"Poliittinen elämämme on käynyt hulluksi", totesi Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n edustaja Timothy Kondo vieraillessaan Suomessa. "Kritiikkiin vastataan väkivallalla ja kidutuksella."

Kauhua levittävät muun muassa nuorisoprikaatit, jotka päivystävät kaduilla täysissä taisteluvarusteissa. "Heidän ei välttämättä tarvitse tehdä yhtään mitään, sillä ihmiset tietävät mitä saattaa tapahtua", Kondo kertoi pelotteen voimasta.

Pelätty POSA-laki

Kansalaisjärjestöt ja ammattiyhdistysliike ovat hallituksen hampaissa erityisesti siksi, että pääoppositiopuolue MDC on juuri kansalaisjärjestöjen perustama.

"Väkivalta on aina vain väliaikaisratkaisu", Kondo huomautti. "Pysyvämpi keino valvontaan ja toiminnan rajoittamiseen ovat lait."

Opposition ääntä yritetään vaientaa muun muassa niin kutsutulla POSA-lailla (Public Order and Security Act), joka vaatii pyytämään luvan viranomaisilta yli neljän ihmisen kokoontumisille. "Luvan saaminen poliisiasemalta ei käy aivan helposti, kun poliisipäällikkö ei esimerkiksi ole päiväkausiin tavattavissa", Kondo selitti.

Hallituksen vastaista kritiikkiä kitketään myös tiedonvälitystä koskevalla lailla, joka kieltää arvostelmasta presidenttiä ja puhumasta yleisissä kokoontumisissa hallituksen toimista. Lain nojalla toimittajia on erotettu tiedotusvälineistään ja karkotettu maasta.

Myös oikeuslaitoksesta löytyy kafkamaisia piirteitä. Esimerkiksi ay-liikkeen johtajia vastaan nostetut oikeusjutut saattavat jatkua vuosikausia mitä erilaisimmilla perusteilla tapahtuvien lykkäysten takia, Kondo totesi.

Pelottelutaktiikalla ei kuitenkaan ole saavutettu haluttua tulosta. "Ay-toimintaan osallistuminen on koko ajan lisääntynyt", Kondo huomautti. "Vuonna 2004 ZCTU:n jäsenmäärä lisääntyi laskujeni mukaan 29 prosentilla edellisvuodesta."

Vaalikampanja sammutetuin lyhdyn

Vaikka Mugaben toimia runsaasti maailmalla arvostellaankin, osaa kokenut poliitikko tasapainoilla laillisuuden rajoilla. Presidentti on sitoutunut muun muassa siihen, että vaaleissa noudatetaan niin sanottua SADCin (Southern African Development Community) protokollaa.

"Siihen kuuluu muun muassa se, että noudatetaan maan lakeja, siis myös esimerkiksi POSAa ", Kondo totesi. "Toisaalta voidaan vedota siihen, että oppositio rikkoo toiminnallaan protokollaa."

Ja kun Mugabe kerran haluaa vakuuttaa kyseessä olevan vapaat ja rehelliset vaalit, on ehdokaskirjoakin toki löydyttävä. Kansainvälisen väliintulon välttämiseksi ZANU-PF:n haastajille on tarjottu aikaa esimerkiksi vaalimainontaan televisiosta - tarkkojen ohjeiden puitteissa toki, Kondo totesi.

Normaalia vaalitunnelmaa maassa ei Kondon mukaan vallitse. "Tavallisesti meillä on paljon poliittisia lauluja ja tansseja. Nyt ei kuulu mitään."

MDC on vaatinut vaalien siirtämistä tai niiden boikotoimista, eikä puolueessa neuvonantajana toimiva Kondo osannut vieläkään varmasti sanoa, onko MDC osallistumassa vaaleihin. "Rivijäsenet haluaisivat olla mukana, mutta johdossa moni kannattaa boikottia."

Miten käy kansainvälisen yhteistyön?

Kondo oli Suomessa SASKin, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen kutsumana. SASK on ruotsalaisen ja hollantilaisen sisarjärjestöjensä kanssa tukenut ihmis- ja ay-oikeuksien toteutumista Zimbabwessa ja pyrkinyt edistämään tiedonkulkua sekä maan sisällä että ulkomaille.

"SASK ei ole koittanut onneaan ja lähtenyt paikalle", totesi SASKin Afrikka-ohjelmasta vastaava Mirjam Korhonen. "Yhteistyöjärjestöjemme edustajat eivät ole maahan viime aikoina päässeet. Puheluitamme kuunnellaan ja Zimbabwesta tulleet paketit on avattu."

Vielä ZCTU:n ulkomaiseen rahoitukseen ei ole puututtu, mutta Kondo pelkää, että presidentin allekirjoitusta odottava kansalaisjärjestölaki muuttaa tilannetta. Laki kieltää kansalaisjärjestöjä vastaanottamasta taloudellista tukea ulkomailta.

"Hallitus on tosin todennut, että laki ei koske ay-toimintaa, mutta niin väitettiin POSAnkin kohdalla," Kondo totesi. "Laki on yksi asia ja sen toimeenpano toinen."

 

SASK: Ammattijärjestöt uhkaavat Mugabea Zimbabwen
rajojen sulkemisella
BBC: Harare election blog I: Invisible poll
BBC: Why South Africa does not criticise Mugabe
Time for tough love from Zim's neighbours
DA: Postpone Zimbabwe elections