Uutinen

Kotiapulaiset ahtaalla Hongkongissa

Joka päivä noin 3 500 filippiiniläistä lähtee vierastyöläiseksi maailmalle. Useimmat lähtijöistä ovat koulutettuja naisia: sairaanhoitajia, opettajia, kätilöitä ja insinöörejä, jotka eivät yrityksistään huolimatta ole onnistuneet löytämään koulutustaan vastaavaa työtä Filippiineiltä.
Ilona Niinikangas
16.12.2004

"Hongkongissa on yli 125 000 filippiiniläistä kotiapulaista. He joutuvat jättämään lapsensa isovanhempiensa hoitoon ja työskentelemään lähemmäs 16 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa", kertoo Edwina Antonio-Santoyo, joka johtaa vierastyöläisille tarkoitettua turvakoti. Antonio-Santoyo vieraili joulukuun alussa Suomessa etsimässä uusia rahoittajia.

Kotiapulaisten määrä Hongkongissa kasvaa jatkuvasti. Samalla kun vierastyöläisten määrä nousee, lisääntyvät myös ongelmat. Bethune-talo on tarjonnut tilapäistä suojaa naisille vuodesta 1986. Kirkon omistamaan asuntoon mahtuu kerrallaan kaksikymmentä naista, jotka ovat joutuneet pakenemaan työnantajansa luota häirinnän tai maksamattomien palkkojen takia.

Turvakoti tekee yhteistyötä muiden vierastyöläisten etuja ajavien järjestöjen kanssa. Yksi läheisimmistä kumppaneista on Asia Pacif Mission, joka auttaa naisia järjestäytymään, tarjoaa koulutusta ja kampanjoi eri puolilla Aasiaa.

Lyhytaikaisen avun sijaan järjestö haluaa puuttua niihin syihin, jotka saavat ihmiset lähtemään töihin ulkomaille. "Köyhyys pakottaa ihmiset muuttamaan. Myös poliittinen tilanne ja ihmisoikeusrikkomukset lisäävät vierastyöläisten määrää", kertoo järjestön toiminnanjohtaja Ramon Bultron.

Järjestöt ovat tehneet kovasti työtä, jotta Filippiinien hallitus tekisi jotain muuttovirran kääntämiseksi. "Vierastyöläiset ovat maan toiseksi suurin tulonlähde. Lähtijät joutuvat maksamaan lentokentällä 25 dollarin veron, mutta sen vastineeksi he eivät saa mitään", Antonio-Santoyo kertoo. "Rahoja ei myöskään palauteta, vaikka työsopimus katkeaisi ennen määräajan umpeutumista."

Jotain on toki saatu aikaankin. Kotiapulaiseksi lähtevät naiset saavat nykyään ennen lähtöään Hongkongissa toimivien järjestöjen yhteystiedot ja heille järjestetään valmennuskursseja, joilla kerrotaan millaista elämä ulkomailla on.

"Parasta tietysti olisi, jos kenenkään ei olisi pakko lähteä ulkomaille töihin, mutta meille riittää sekin, että vierastyöläiset tietävät oikeutensa ja osaavat tarvittaessa hakea apua", Bultron sanoo.


Lisätietoja osoitteesta: bhmwr@hknet.com