Uutinen

Korruptio syö neljäsosan Afrikan kansantuotteesta

Nigerian presidentti Olusegun Obasanjo syyttää kaivosyhtiöitä ja länsimaiden rahalaitoksia osallisuudesta Afrikan vuosittaiseen bruttokansantuotteen katoon.
Janne Hukka
22.2.2006

Nigerian presidentin Olusegun Obasanjon mukaan Afrikan maat menettävät 148 miljardia dollaria (124 miljardia euroa) eli neljäsosan vuosittaisesta bruttokansantuotteestaan korruption takia. Puheessaan kehitysmaiden kaivosalan asiantuntijoiden kokouksessa Obasanjo sanoi erityisesti kaivosyhtiöiden olevan osasyyllisiä tähän.

Obasanjon mukaan tämä selittää mantereen paradoksaalisen tilanteen, jossa valtaosa väestöstä elää suunnattomien luonnonvarojen ja rikkauksien keskellä ilman mahdollisuutta riittävään koulutukseen tai terveydenhuoltoon, AllAfrica kirjoittaa.

"Luonnonvaroista ja niiden omistusoikeuksista on lisäksi tullut syitä loppumattomiin konflikteihin ja sotiin joissakin maissa", Obasanjo sanoi.

Hän myös syytti länsimaisia pankkeja ja rahalaitoksia yhteistyöstä korruptiota harjoittavien afrikkalaisten kanssa. Obasanjo vetosikin afrikkalaisiin toimimaan muutoksen siemeninä.

"Vain läpinäkyvyys, vastuullisuus ja sitoutuminen luonnonvarojen demokraattiseen jakamiseen voi estää konfliktit, varojen menetyksen ja hävityksen", hän sanoi.

Lisää tietoa aiheesta