Uutinen

Konsultti arvioi järjestöjen kyvyt

Pasi Nokelainen
25.3.2006

Tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle kasvaa voimakkaasti. Ulkoministeriö haluaa selvittää, millainen on järjestöjen kyky käyttää lisääntyviä määrärahoja ja sen oma kapasiteetti hallinnoida tukia. Tätä kansalaisjärjestölinjausta palvelevaa selvitystä tekee konsulttiyhtiö.

Viisikymmentä pientä järjestöä on saanut aiheesta sähköpostikyselyn. Joukossa on niin hanketukea saaneita kuin sitä ilman jääneitä järjestöjä. Maaliskuun aikana haastateltiin kumppanuusjärjestöjen, isoja hankkeita tekevien järjestöjen ja säätiöiden edustajia. Selvitystä syvennetään huhtikuussa ryhmähaastattelujen avulla.

Ministeriön tavoitteena on ohjata 14 prosenttia kehitysyhteistyövaroista järjestöjen kautta vuoteen 2007 mennessä. Tarkastaja Riikka Otsamo ministeriöstä toivoo, että kapasiteettiselvitys valottaa tavoitteen realistisuutta. Viime vuonna kansalaisjärjestöjen hanke- ja tiedotustukeen oli varattu yhteensä noin 50 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa on 67 miljoonaa.

Selvityksen on määrä valmistua toukokuun loppuun mennessä. Se sisältää toimenpide-ehdotuksia sekä ministeriölle että järjestöille.