Uutinen

Kongo valittu Afrikan unionin puheenjohtajaksi

Sudan perui ehdokkuutensa ihmisoikeusjärjestöjen ja eteläisen Afrikan valtioiden painostuksen alla.
Janne Hukka
25.1.2006

Afrikan unionin huippukokous alkoi kompromissiratkaisulla 23. tammikuuta järjestön johtajien valitessa Kongo-Brazzavillen järjestön johtoon ensi vuodeksi. Erityisesti eteläisen Afrikan valtiot pelkäsivät ehdokkaaksi asettuneen Sudanin puheenjohtajuuden vahingoittavan unionin kansainvälistä uskottavuutta.

Perinteisesti järjestön puheenjohtajuus on kiertänyt mantereen viiden alueen välillä. Tänä vuonna Sudan oli ilmoittautunut ainoaksi puheenjohtajaehdokkaaksi itä-Afrikasta.

Huippukokousta edeltäneiden valmisteluiden aikana Sudanin ehdokkuus alkoi saada kritiikkiä eteläisen ja läntisen Afrikan valtioilta sekä ihmisoikeusjärjestöiltä, jotka sanoivat maan puheenjohtajuuden tuovan unionille uskottavuusongelmia Sudanin Darfur-provinssissa jatkuvien väkivaltaisuuksien takia.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Sudanin hallitus tukee provinssia terrorisoivia puolisotilaallisia joukkoja, joita epäillään raiskauksista, murhista ja laajamittaisista karkoituksista alueella.

Alueella on kuollut yli 200 000 ihmistä viimeisen kolmen vuoden aikana ja kaksi miljoonaa on joutunut pakolaisiksi, kirjoittaa BBC.

Sudan tyytyi sille ehdotettuun ratkaisuun esityksen muotoilleen komitean esitettyä, että se voisi toimia järjestön puheenjohtajana vuonna 2007.

"Emme halua aiheuttaa rakoja järjestössä. Jos tämä tarkoittaa, että Sudanin tulee kieltäytyä puheenjohtajuudesta, niin teemme näin", Sudanin presidentin neuvonantaja Mustafa Osman Ismail kommentoi ratkaisua BBC:n mukaan. 

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tämä on vain puoli-askel eteenpäin. Ratkaisuun tyytymättömät kyseenalaistivat Sudanin pätevyyden puheenjohtajaksi vuoden kuluttua etenkin jos se ei nyt ole pätevä johtamaan unionia.

Kongo-Brazzavillen presidentti Denis Sassou-Nguesso lupasi ottaa toimikautensa aikana konfliktien ennaltaehkäisyn ja rauhan puolesta kamppailun etualalle, kirjoittaa Reuters. Afrikan unionia on usein aiemmin syytetty toimettomasta asenteesta mantereen konfliktien ehkäisyssä.

Lisää tietoa aiheesta