Uutinen

Konferenssi: Kansalaisyhteiskunta on voimakkaasti kasvava mahti

Voittoa tavoittelemattomilla organisaatioilla eli kolmannella sektorilla on jatkuvasti enemmän valtaa. Vauhdilla kasvava kansalaisyhteiskunta ansaitseekin nykyistä enemmän huomiota, todettiin konferenssissa Bangkokissa.
Johanna Son
12.10.2005

IPS -- Filippiineillä voittoa tavoittelemattomat ja vapaaehtoistyöhön perustuvat organisaatiot ovat 1,2 miljardin dollarin elinkeino, joka muodostaa 1,5 prosenttia bkt:sta ja työllistää enemmän ihmisiä kuin maan suurimmat yritykset.

Intiassa puolestaan noin 3,4 prosenttia aikuisväestöstä työskentelee voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa - ja esimerkiksi New Delhissä jopa joka kahdeksas aikuinen on töissä kolmannella sektorilla, kertoo Ilpo Survo YK:n alaisesta Tyynenmeren ja Aasian talous- ja sosiaalikomissiosta (ESCAP).

Tilastotiedot osoittavat vääräksi yleisen oletuksen, jonka mukaan voittoa tavoittelematon toiminta on tervetullutta ja kivaa, muttei kovin olennaista ja siksi helposti sivuutettavissa.

"Voittoa tavoittelematon kolmas sektori on valtava ja kasvava taloudellinen mahti, joka ansaitsee enemmän huomiota kuin sille on annettu", totesi Lester Salamon Bangkokin YK-keskuksessa lokakuun alussa pidetyssä, voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden roolia käsitelleessä konferenssissa, joka kokosi yhteen tutkijoita, aktivisteja ja virkailijoita Aasian maiden tilastokeskuksista.

Salamon työskentelee johtajana yhdysvaltalaisen John Hopkinsin yliopiston kansalaisyhteiskuntaa tutkivassa keskuksessa, joka oli yksi konferenssin järjestäjistä ESCAPin, YK:n vapaaehtoisohjelman ja japanilaisen Sasakawa-rauhansäätiön lisäksi. Salomonin johtamana keskus on muun muassa ollut tekemässä YK:n käsikirjaa voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden huomioimisesta kansantaloudessa.

"Keräämme tieto karistaa olettamukset siitä, että kolmas sektori olisi jonkinlainen jämäsektori", Salomon lisäsi.

Viides talousmahti?

Jos kansalaisyhteiskuntaa verrataan kansallisiin talouksiin, olisi se 1,6 biljoonan dollarin bkt:lla maailman viidenneksi suurin talousmahti Yhdysvaltain, Japanin, Saksan ja Britannian jälkeen, John Hopkinsin yliopiston vertaileva tutkimus kertoo.

Lester Salamonin mukaan 37 maan tietoihin perustuva tutkimushanke osoitti kolmannen sektorin tarjoavan 47,6 miljoonaa täysipäiväistä työpaikkaa noin 4,5 prosentille aktiiviväestöstä. Luku on huima verrattuna maiden suurimpien yritysten työntekijämäärään, yhteensä noin neljään miljoonaan ihmiseen.

Tämä saattaa Salamonin mielestä heijastella voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden kasvavaa roolia palveluiden tuottajina. "Tieto on merkittävä nyt, kun hallitukset tajuavat hyvinvointivaltion rajat ja kehitys nousee kansallisen politiikan keskipisteeseen."

Monissa tapauksissa hallitukset rahoittavat kolmannen sektorin organisaatioita tavoittaakseen muuten vaikeasti saavutettavia ihmisiä. Esimerkiksi monissa Länsi-Euroopan maassa, kuten Italiassa (66 prosenttia) ja Hollannissa (86 prosenttia), valtaosa voittoa tavoittelemattomasta toiminnasta on tapahtunut terveys- ja sosiaalityössä. Niiden jälkeen suurimmat toiminta-alueet ovat erilaiset yhteisöpalvelut ja koulutus.

Useimpien maiden talouksissa on rajoituttu tähän asti tarkastelemaan vain perinteisiä sektoreita, kuten yrityksiä, hallintoa ja kotitalouksia. Usein kolmannen sektorin osuus sekoittuu muihin alueisiin, koska kasvavasta roolista huolimatta sille ei ole varattu omaa saraketta laskelmissa.

Nyt 18 maata, muun muassa Argentiina, Belgia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Italia, Kenia, Marokko, Ranska ja Tshekinmaa ovat sitoutuneet muuttamaan tilastointijärjestelmänsä huomioidakseen myös voittoa tavoittelemattomat organisaatiot. Myös Australia, Uusi-Seelanti, Japani, Kirgistan ja Japani aikovat tähdätä samaan.