Uutinen

Kolumbiassa osoitetaan mieltä ay-surmia vastaan

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö Ituc kutsuu jäseniään kautta maailman osoittamaan mieltään tapettujen ammattiyhdistystovereiden puolesta.
Constanza Vieira
25.2.2008

IPS -- Kolumbian lähetystöjen ja konsulaattien edustalle maaliskuun 6. päivä koottavissa marsseissa vaaditaan totuutta maassa surmattujen ammattiyhdistysaktiivien kohtalosta, Kolumbian ammatillisen keskusjärjestön puheenjohtaja Carlos Rodríguez kertoo.

Ammattiyhdistysaktiiveja on surmattu Kolumbiassa viimeisten 22 vuoden aikana 2 574. Mielenosoituksen järjestää ay-liikkeen maailmanjärjestö Ituc.

Syksystä asti suunniteltujen mielenosoitusten pääsyytettyinä ovat Kolumbian äärioikeiston puolisotilaalliset joukot ja niiden tukijat valtiokoneistossa ja liike-elämässä.

Mielenosoituspäivänä Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa alkaa Valtiorikosten uhrien liikkeen (Movice) kokous.

Osallistujia uhattu rangaistuksilla

Toimintapäivän haastavuutta lisää se, että ympäri maailmaa osoitettiin 4. helmikuuta mieltä Kolumbian vasemmistolaista Farc-sissiliikettä ja sen toimeenpanemia ihmisten sieppauksia vastaan.

Helmikuun protesteilla oli Kolumbiaa johtavan presidentti Álvaro Uriben oikeistohallituksen täysi tuki, ja moni yritys antoi työntekijöilleen vapaapäivän.

Maaliskuun mielenosoitukseen aikovia kolumbialaisia taas on uhattu rangaistuksella esimerkiksi osittain yksityistetyssä Ecopetrol-yhtiössä.

"Emme väheksy myöskään sissiryhmien tekemiä rikoksia, mutta ongelma on aivan toista luokkaa, kun ihmisoikeuksia loukkaa hallitus, jonka on määrä suojella niitä", Moviceen kuuluva psykologi Claudia Girón sanoo.

Tuhansia ja tuhansia uhreja

YK:n mukaan Kolumbian oikeiston puolisotilaalliset ryhmät syyllistyivät vuosina 1982-2005 yli 3 500 joukkomurhaan. Niiden kontolla sanotaan olevan myös 80 prosenttia sisällissodan aikana tehdyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syyttäjänviraston asiakirjoista löytyy noin 90 000 nimettyä puolisotilaallisten joukkojen uhria.

Vuoden 2006 lopulla paljastui laaja yhteistyökuvio poliittisen oikeiston ja puolisotilaallisten ryhmien välillä. Sen seurauksena joutui tutkittavaksi 75 poliittista johtajaa, joukossa presidentin serkku Mario Uribe, joka joutui eroamaan senaatista.