Uutinen

Kokous: Vauhtia EU:n ja Etelä-Amerikan vapaakauppasopimuksiin

Uudet kauppasopimukset pyritään saamaan pakettiin vuoden 2009 aikana.
Eeva Eronen
21.5.2008

Euroopan ja Latinalaisen Amerikan väliseta kaupankäyntiä on lisättävä, arvioivat viidenteen Etelä-Amerikan, Karibian ja EU:n huippukokoukseen osallistuneet johtajat yhteisessä kannanotossaan.

EU:ta kokouksessa edustanut komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso arvioi, että EU:n ja Andien yhteisön eli CANin ja Etelä-Amerikan Mercosur-kauppa-alueen välisiin neuvotteluihin vapaakaupasta on pistettävä vauhtia. Tähän mennessä EU on solminut vapaakauppasopimuksen Meksikon ja Chilen kanssa.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Barroso myönsi EU:n harkitsevan "joustavuutta", jotta neuvotteluissa voitaisiin huomioida eroavuudet Etelä-Amerikan maiden välillä. Sopimukset on tarkoitus saada neuvoteltua loppuun vuoden 2009 aikana.

Yksi vapaakaupan puolesta puhujista oli Perun presidentti Alan Garcia, jonka mukaan sopimus EU:n kanssa vauhdittaisi Andien maiden talouskasvua ja sosiaalista kehitystä. Chilen presidentti Michelle Bachelet taas toivoi myös Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa käytävien neuvotteluiden loppuun saattamista.

"Jos meillä on vapaampaa ja reilumpaa maatalouskauppaa, meillä on enemmän ruokaa", hän sanoi.

Perun pääkaupungissa Limassa 17.-18. toukokuuta pidettyyn kokoukseen osallistui johtajia 50 maasta. Vapaakaupan rinnalla kokouksessa ruodittiin ruuan kallistumista, köyhyyttä ja ilmaston lämpenemistä.