Uutinen

Koko Nicaragua osaa kohta lukea

Lukutaitokampanja huipentuu kesällä sandinistivallankumouksen 30-vuotisjuhlaan.
José Adán Silva
28.4.2009

IPS -- Nicaraguan hallitus aikoo julistaa maan vapaaksi lukutaidottomuudesta heinäkuussa, kun maan sandinistivallankumous täyttää 30 vuotta. Vasemmistolaiset sandinistit kumosivat Somozan suvun sotilasdiktatuurin 19. heinäkuuta 1979. Maa ajautui sen jälkeen sisällissotaan, joka päättyi 1988.

Sandinistien presidentti Daniel Ortega hävisi vaalit 1990, mutta palasi valtaan vuoden 2006 lopulla pidetyissä vaaleissa.

Sandinistit onnistuivat vuonna 1980 pudottamaan lukutaidottomien määrän vuodessa puoleen eli 13 prosenttiin.

Nyt tarkoitus on päästä alle viiden prosentin, jolloin YK määrittelee valtion vapaaksi lukutaidottomuudesta. Haastetta riittää, sillä vuoden 2005 tilastojen mukaan 5,3 miljoonan asukkaan Nicaraguassa oli yli 0,5 miljoonaa lukutaidotonta.

Väylä ulos köyhyydestä

Ortegan vuonna 2007 aloittamaan lukutaitokampanjaan on värvätty 54 000 vapaaehtoista. He olivat huhtikuun puolivälissä opettaneet aakkoset jo liki 434 000 henkilölle.

"Kyse ei ole pelkän luku- ja kirjoitustaidon jakamisesta, vaan ihmiset opetetaan ajattelemaan uudella tavalla. Lukutaitoisella on enemmän mahdollisuuksia nousta köyhyydestä kuin lukutaidottomalla", Nicaraguan opetusministeri Miguel De Castilla selittää.

Nicaragua kuuluu läntisen pallonpuoliskon köyhimpiin maihin, sillä 47 prosenttia asukkaista elää alle 1,5 eurolla päivässä.

Lukutaito muuttaa naisen elämän

Opettaja Elba Rivera on vakuuttunut lukutaitokampanjan hyödyistä oman kokemuksensa kautta. Hän kasvoi tyttöjen koulutusta väheksyneessä tyypillisessä maaseudun perheessä ja oppi vasta 17-vuotiaana lukemaan vuoden 1980 kampanjan ansiosta.

Riveralla riitti opinhaluja yliopistoon asti. Nyt hän johtaa perustamaansa koulua Nueva Guineassa, joka sijaitsee 280 kilometriä Managuasta lounaaseen.

Rivera on kutsuttu ensi kesänä pidettävään G8-maiden kokoukseen kertomaan näkemyksiään kehitysmaiden koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

"Ei ole epäilyksen häivää siitä, että lukutaito muuttaa naisten elämää. Minun kylässäni sanottiin, ettei naisen tarvitse käydä koulua, koska hänen tehtävänsä on palvella miestään. Muutos tässä on suuri saavutus", Rivera sanoo.

Hänen mukaansa machokulttuurissa riittää kuitenkin vielä kitkemistä. "Nyt naisia kehotetaan hankkimaan lukutaito, jotta he pystyvät auttamaan lapsiaan läksyissä."