Uutinen

Koko maailma yhteen ääneen: Oikeudenmukaisempaa kauppaa!

Oikeudenmukaisen kaupan toimintaviikolla etsitään vaihtoehtoja nykyiselle kauppajärjestelmälle. Tapahtumia järjestetään 10.-16. huhtikuuta 70 maassa.
Sanna Jäppinen
7.4.2005

"Kaikkien aikojen suurin protesti vapaakauppaa vastaan! Yli kymmenen miljoonaa osanottajaa!", hehkutetaan Oikeudenmukaisen kaupan toimintaviikon (Global Week of Action on Trade) -nettisivuilla.

Odotukset globaalille toimintaviikolle ovat korkealla, mutta lopullista osallistujajoukkoa on vaikea arvioida nyt tai edes viikon aikana, sillä viikolla ei ole varsinaista johtajaa tai koordinaattoria, ja siksi maakohtaiset tapahtumat vaihtelevat suuresti niin laajuudeltaan kuin luonteeltaankin. Yhteisenä sanomana on, että rikkailta valtioilta vaaditaan reilumpaa kohtelua köyhiä maita kohtaan muun muassa Maailman kauppajärjestössä (WTO) ja kansainvälisissä rahoituslaitoksissa.

Toimintaviikko on osa oikeudenmukaisemman kaupan puolesta toimivaa liikettä Trade Justice Movementia (TJM), joka kerää yhteen kansalaisjärjestöjä ja kirkkoja. Idea globaalista toimintaviikosta esitettiin vuonna 2003 pidetyssä kansalaisjärjestöjen kauppakampanjointia käsitelleessä konferenssissa Delhissä, ja ajatusta kehiteltiin eteenpäin seuraavana vuonna Mumbain Maailman sosiaalifoorumissa. Nyt toimintaa ovat järjestämässä tuhannet järjestöt ja aktiivit 70 maassa.

"Isoja tapahtumia ja toivottavasti myös isoja vaikutuksia on odotettavissa ainakin Britanniassa, Belgiassa, Italiassa, Saksassa ja Tanskassa", sanoo Kepan kauppapoliittinen asiantuntija Matti Hautsalo.

Britanniassa kauppakampanjointiin on valjastettu runsaasti julkkiksia, ja muun muassa heitä nähdään 15.4. Downing Streetillä läpi yön kestävässä Herättäkää hallitus -mielenosoituksessa. Kööpenhaminassa puolestaan kerätään huomiota maailmankaupan puuttuville pelisäännöille järjestämällä kaupungintalon edustalla epäreilu jalkapallo-ottelu Tanska - Kehitysmaat.

"Suomessa järjestöjä on helpoin mobilisoida massatoimintaan sellaisten kehityskysymysten tiimoilta, jotka ovat rakenteellisesti vielä kaupankin yläpuolella - kuten esimerkiksi meneillään olevan kehitysyhteistyövarojen nostoon tähtäävä 0,7-kampanja osoittaa", Matti Hautsalo arvioi syytä suomalaisjärjestöjen laimeahkoon panokseen toimintaviikolla.

"Kauppakysymyksissä useilla järjestöillä on kiinnostuksen kohteena lähinnä joku kaupan alasektori, kuten palvelut, ja näin tietysti pitää ollakin."

Vaikka Hautsalo tunnustaa toimintaviikon huomioarvon median ja päättäjien silmissä, hän muistuttaa, että monille järjestöille tapahtumien osuttaminen juuri tietylle viikolle on vaikeaa - ja usein tehotontakin. Tempaukset kun linkittyvät joka maan omiin aikatauluihin esimerkiksi parlamentissa.

"Toimintaviikko on kuitenkin innostanut monien tapahtumien järjestämiseen ja ne ovat yhtä lailla osa oikeudenmukaisemman kaupan puolesta toimivaa liikettä", Hautsalo toteaa.

Suurin Suomessa toimintaviikkoon liittyvä tapahtuma on 9.-10.4. Helsingissä pidettävä Suomen sosiaalifoorumi. Viikon aikana käynnistyy myös Ruoka-ajan Poseeraa parempi maailma -valokuvavetoomus. Kevään ja kesän aikana kansalaiset saavat kuvan kera vaatia Suomea kantamaan vastuunsa globaaleista ongelmista. Kuvat kerätään nettigalleriaan ja alkusyksystä niistä tehdään näyttely eduskuntaan.

Oikeudenmukaisen kaupan toimintaviikon tapahtumia Suomessa:

Suomen sosiaalifoorumi Helsingissä 9.-10.4.

Maan ystävien talouskampanja tempaisee yhdeksällä paikkakunnalla: Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Mikkelissä, Oulussa, Rovaniemellä ja Tampereella.

Järjestöjen arpajaistempaus Tampereen Tullintorilla ja Keskustorilla 11.4. klo 15-19: Arpalippu kertoo maan ja maan harjoittama kauppapolitiikka määrittää palkinnoksi annettavan kakkupalan koon. Järjestäjinä TAYK, Unicef, RePu, Attac Pirkanmaa ja Maailmankauppa Tasajako.

Ruoka-aika-kampanjan Poseeraa parempi maailma -valokuvavetoomuksen käynnistäminen. Kuvaus alkaa sosiaalifoorumissa ja jatkuu kevään ja kesän ajan muun muassa Mahdollisuuksien toreilla sekä Ruoka-aika-järjestöjen tilaisuuksissa.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen ekumeeninen neuvosto osallistuvat toimintaviikkoon järjestämällä 11.-22.4. Helsingin pääkirjastossa Pasilassa piirustusnäyttelyn. Kirkko on mukana myös kansainvälisessä Ecumenical Advocacy Alliancen vetoomuksessa oikeudenmukaisemman kaupan puolesta.

Kirkkojen kansainvälisen vastuuviikon sivuilta löytyy vinkkejä toimintaviikon toteuttamiseksi.

Global Week of Action On Trade
Toimintaviikon tapahtumat maittain
Trade Justice Movement