Uutinen

Kokemuksia ja kehitystä vapaaehtoistyöstä

Ainakin neljä eri tahoa Suomessa tarjoaa mahdollisuuksia lähteä vapaaehtoistyöhön kansalaisjärjestösektorille kehitysmaihin. Allianssi, KVT, Maailmanvaihto ja Etvo esittelivät ohjelmiaan elokuussa Helsingissä.
Esa Salminen
1.9.2006

 

Hilma Ruokolainen Allianssista alusti vapaaehtoistyöstä kulttuurikeskus Caisassa 30.8.

"Kuinka moni ei ole kuullutkaan näistä järjestöistä ja vapaaehtoistyöstä etukäteen?" kysyy Allianssin nuorisovaihtovastaava Hilma Ruokolainen kulttuurikeskus Caisan juhlasalissa 30. elokuuta. Vain kaksi kättä nousee. Salissa on noin viisikymmentä ihmistä.

Sekalainen joukkio on tullut hakemaan lisätietoa mahdollisuuksista lähteä kehitysmaihin kantamaan kortensa kekoon – ja saada unohtumattomia kokemuksia erilaisista tavoista elää tällä pallolla. Vapaaehtoisista tulee Suomeen palatessaan helposti aktiivisia kansalaisia, mikä onkin kansainvälisyyskasvatuksen nimeen vannovien järjestöjen "piilosuunnitelma".

"Hyvä tilaisuus tämä on", kommentoi Sirkka Waris, joka on tullut etsimään hyödyllistä tekemistä vielä jonkin matkan päässä odotteleville eläkevuosille. "Näistä mahdollisuuksista ei oikein löydä tietoa muuten kuin netistä kaivelemalla."

"Itseäni kiinnostaisi löytää jotain sellaista, missä voisi hyödyntää omaa ammattitaitoa ja siirtää sitä eteenpäin", Waris kertoo.

Oikea asenne riittää

Vapaaehtoisohjelmien alaikärajat vaihtelevat 18:sta 21:een, yläikäraja on vain Maailmanvaihdon ohjelmassa. Yli kolmikymppiset voivat etsiä töitä muiden järjestöjen piiristä: KVT:n, Allianssin ja Etvon kautta maailmalle lähtee kaikenikäisiä.

"Omat halut ja näkemykset ovat tärkeämpiä kriteerejä kuin ikä", Hilma Ruokolainen opastaa. "Vapaaehtoiseksi lähteminen on hyvä vaihtoehto välivuoden tai vuorotteluvapaan pitämiseen. Tai jos aikaa on pari viikkoa, voi löhöloman korvata työleirillä."

Etelän vapaaehtoisohjelma Etvon koordinaattori Sari Markkanen on pitkälti samaa mieltä.

"Etsimme erityisesti sellaisia ihmisiä, jotka pärjäävät hyvin uudessa ympäristössä, eli itsenäisiä, aktiivisia ja sopeutuvaisia", Markkanen selittää. "Mutta tärkeimmät ominaisuudet meille ovat sitoutuminen ja työmotivaatio. Meillä on oikein hyviä kokemuksia varttuneempien vapaaehtoisten lähettämisestä. Monet vastaanottavat järjestötkin itse asiassa toivovat 'aikuisempia' vapaaehtoisia."

Vapaaehtoistyö ei usein ole ruusuilla tanssimista, mutta tanssia ja laulua se voi olla.

"Parasta työssäni on tähän mennessä ollut kaikkein pienempien 3–4 -vuotiaiden kanssa soittaminen ja laulaminen, joihin jää aikaa pari kertaa viikossa. Miksei aina vaan voi laulaa ja leikkiä? Leikkiminenhän on lasten työtä ja vieläpä vapaaehtoista", kirjoittaa tuntemuksiaan Nigeriassa vapaaehtoisena muutamia vuosia sitten ollut Seppo Salmi Maailmanvaihto ry:n tietolehtisessä "Ikkuna maailmaan".

Salmi tunnetaan paremmin reggaeartisti Seppo Paarmana, joka vaikuttaa sooloprojektinsa lisäksi Soul Captain Bandissa ja lastenyhtye Paukkumaississa.

Monien mielestä paras anti vapaaehtoistyössä on vieraaseen kulttuuriin tutustuminen.

"Mitähän hyötyä meistäkin oli?"

Kulttuurishokin kanssa painiskeleva, kielitaidoton ulkomaalainen ei välttämättä koe saavansa paljoa aikaan lyhyessä ajassa. Vieraita vielä helposti suojellaan raskailta töiltä. Tämä turhauttaa monia vapaaehtoisia maailmalla.

"Yhtenä työtehtävänä meillä oli kunnostaa paikallista tietä. Se oli monta kilometriä pitkä, ja me saimme siitä ehkä muutaman kymmenen metriä kuntoon. Voi miettiä, miten hyödyllistä sekin oli. Ehkä hyöty oli siinä, että me ylipäänsä olimme siellä", Nepalissa KVT:n työleirillä ollut Katja Löfgren pohtii.

"Auttamisen toive on monilla lähtijöillä vahva. Yksi ihminen ei kuitenkaan voi maailmaa pelastaa", lohduttaa Hilma Ruokolainen.

Mutta on vapaaehtoistyöstä välillä hyötyä kehityksellekin: myös kehitysmaiden asukkaat oppivat kansainvälisyyttä, ja joskus kehitysyhteistyöhankkeetkin sujuvat paremmin vapaaehtoisten avulla. Etvoa on viime aikoina reivattu tässä mielessä tavoitteellisempaan suuntaan.

"Lähetämme nyt vapaaehtoisia vain sellaisiin järjestöihin, joilla on jo suomalainen kumppani", Sari Markkanen selittää.

Vapaaehtoisten toivotaan auttavan kumppanuuden rakentamista suomalaisen ja kehitysmaan kansalaisyhteiskunnan välillä. Yksi Etvon uudesta suunnasta hyötynyt kumppanuus on Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n ja sambialaisen KYPT:n (Kanyama Youth Programme Trust) suhde.

"Ensimmäinen vapaaehtoinen KYPT:ssä teki lopputyönsä hankkeesta, mistä oli todella paljon hyötyä. Ja kyllä varmasti suomalaisen asuminen paikan päällä auttaa kyptiläisiä ymmärtämään Suomea ja suomalaisia. Se tuo Suomen lähemmäs arkipäivää siellä", kertoo SYL:n hankekoordinaattori Teemu Sokka.

"Ja vapaaehtoisten blogit ja sähköpostit auttavat meitäkin ymmärtämään, mitä Sambiassa on meneillään."

 

Vapaaehtoistyön väylät pähkinänkuoressa

Vapaaehtoisohjelmia kehitysmaihin tarjoavat ainakin Allianssi, Etvo, Maailmanvaihto ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT. Kaikkien neljän ohjelmat ovat käytännössä omakustanteisia. Maksutapa ja maksujen koostumus vaihtelee: toisissa osallistumismaksuun kuuluvat esimerkiksi vakuutukset, viisumit ja ylläpito, toisissa ne pitää hankkia omatoimisesti.

Allianssin vapaaehtoistyö

 • Monia erilaisia ohjelmia parin viikon työleireistä kuukausien vapaaehtoistyöhön
 • Yli 18-vuotiaille (työleirit yli 16-vuotilaille)
 • Leirejä myös Euroopassa
 • Hakuaika ympäri vuoden
 • www.nuorisovaihto.fi

Etvo

 • 6-12 kk vapaaehtoistyötä suomalaisten järjestöjen kumppanijärjestöissä Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa
 • Yli 20-vuotiaille
 • Hakuaika kerran vuodessa, alkusyksystä
 • www.etvo.fi

KVT

 • Satoja 2–4 viikon monikulttuurisia työleirejä ympäri vuoden
 • Yli 21-vuotiaille
 • Leireille valmennuksen jälkeen. Valmennukset kahdesti vuodessa: huhti- ja syyskuussa
 • www.kvtfinland.org

Maailmanvaihto

 • 6kk ja 12kk vapaaehtoistöitä melkein 20 eri maassa
 • 18–30+ -vuotiaille
 • Ohjelman kautta tulee vastavuoroisesti lukuisia vapaaehtoisia myös Suomeen
 • 12 kk-ohjelmien hakuaika vuosittain, 6 kk-ohjelmien kahdesti vuodessa
 • www.maailmanvaihto.fi