Uutinen

Kirkot vaativat vaihtoehtoa vapaakaupalle

Riittää jo, kuului protestanttisten kirkkojen näkemys uusliberalistisesta vapaakauppapolitiikasta Buenos Airesissa pidetyssä kokoontumisessa.
Sanna Jäppinen
7.5.2003

Protestanttisia kirkkoja edustava Latinalaisen Amerikan kirkkojen neuvosto (CLAI) kokoontui Buenos Airesissa huhti-toukokuun taitteessa. Nelipäiväisessä tapahtumassa oli mukana myös Kirkkojen maailmaneuvosto (WWC).

Kokoontumisen tavoitteena oli analysoida Latinalaisen Amerikan maiden sosioekonomista tilannetta sekä pohtia vaihtoehtoja uusliberalistiseen kauppapolitiikkaan pohjaavalle globalisaatiolle, kerrotaan WWC:n lehdistötiedotteessa.

Kokouksen tuloksena syntyi parikymmensivuinen vetoomusasiakirja "Evankeliset kirkot sanovat: Jo riittää!", jossa arvostellaan maailmankaupan epäoikeudenmukaisuutta ruokkivia rakenteita sekä kansainvälisiä luottoja myöntävien instituutioiden alkuperäisistä tavoitteista vinoutunutta toimintaa.

Puertoricolainen pappi Angel Rivera, CLAI:n Usko, talous ja yhteiskunta -ohjelman koordinaattori, totesi IPS-uutistoimiston haastattelussa, että kirkko ei voi enää toimia halpatyövoimana ja pinnallisen ensiavun tarjoajana järjestelmässä, joka edistää epätasa-arvoa. "Meidän on osallistuttava järjestelmän muuttamiseen."

CLAI toivoo, että kirkkojen vetoomus olisi jatkossa yksi vuoropuhelun väline maanosan hallitusten ja multilateraalisten taloustoimijoiden välillä. "Maailman sosiaalifoorumista on muodostunut tärkeä väylä uusliberalismin vastaiselle liikkeelle, mutta globalisaation vastustajien täytyy jatkuvasti tuottaa lisää hyvin perusteltuja ehdotuksia, jotka eivät vain toista aiemman sosiaalisen aktivismin vaatimuksia", asiakirjassa sanotaan.

Kokouksessa esitettiin ratkaisumalli maanosan jättimäiselle velkaongelmalle: Ulkomaanvelat on annettava anteeksi ja alueen hallitusten on yhteisrintamassa kieltäydyttävä maksamasta niitä.

Kirkkojen edustajat kritisoivat myös Yhdysvaltain "miehityspolitiikkaa" Latinalaisessa Amerikassa. George W. Bushin politiikkaa arvosteltiin laajemminkin, muun muassa nykyhallinnon tapaa legitimoida toimintaansa uskonnollisin perustein.

Asiakirja on tarkoitus muokata lopulliseen muotoon lähikuukausien kuluessa. Sen jälkeen kirkkojen johtajat esittelevät sen Kanadan pääministeri Jean Chrétienille, Yhdysvaltain lainlaatijoille sekä kansainvälisiä luottoja myöntäville instituutioille.

"Yksi Buenos Airesin kokoontumisen tärkeimmistä huomioista oli se, että nyt tarvitaan entistä tiiviimpää vuoropuhelua etelän ja pohjoisen kirkkojen välillä", CLAI:n pääsihteeri Israel Batista sanoo WWC:n tiedotteessa.