Uutinen

Kirkot tekivät vastuullisen kuluttajan muistilistan

Ulf Särs
15.8.2000

Kirkkojen kansainvälinen vastuuviikko ja Kirko Ulkomaanapu ovat yhdessä Maailmankauppojen liiton kanssa julkaisseet kuluta harkiten -oppaaseen liittyvän lompakkoon sopivan vastuullisen kuluttajan muistilistan. Lokakuun 22.-29. päivinä vietettävän vastuuviikon teemana on Kuluta harkiten.

Muistilistan vihreiltä sivuilta löytyvät maailmankaupoissa, luontaistuotekaupoissa ja tavallisissa kaupoissa myytävät reilun kaupan tuotteet. Toiselta, punaiselta listalta löytyvät ylikansallisten elintarvikealan yritysten merkkituotteet.

Suosimalla vihreän listan tuotteita kuluttaja voi jokapäiväisillä ostospäätöksillään vaikuttaa reilumman kaupankäynnin ja puolessa, sanotaan muistilistassa.

Ylikansalliset yritykset hallitsevat kehitysmaiden maataloustuotteiden kauppaa ja jalostusta. Tämän takia kuluttajahinnasta vain keskimäärin kymmenen prosenttia jää tuottajamaahan. Ylikansallisten yritysten hallitsemassa maataloustuotannossa käytetään myös lapsivoimaa.

Reilun kaupan tuotteet ostetaan suoraan kolmannen maailman tuottajilta, jolloin viljelijälle maksetaan 30-100 prosenttia enemmän kuin ylikansalliset yritykset maksavat. Lapsityövoimaa ei käytetä ja tuotteet on myös jalostettu kehitysmaissa.

Kuluttajan muistilistasta on otettu 30 000 kappaleen painos. Sitä levitetään seurakuntien lisäksi mm. maailmankauppojen kautta. Lisää tietoa ylikansallisten yritysten ja reilun kaupan tuotteista löytyy Kuluta harkiten -oppaasta.

Vastuuviikko on kirkkojen yhteinen kansainvälisyyskasvatuksen viikko. Muistilistan lisäksi on tehty juliste ja virikevihko. Vihkoon sisältyy kulutukseen liittyviä artikkeleita sekä virikkeitä lapsi-, nuoriso- ja aikuistyötä varten.

Vastuuviikon neuvottelupäivät pidetään 3.-5. syyskuuta Uudessa Valamossa Heinävedellä. Niiden teemana on Kuluta iloiten, mutta harkiten. Neuvottelupäivät rakentuvat luostarin elämänrytmin ja vastuuviikon teeman syventämisen varaan.

Kuluttajan muistilistaa voi tilata Kirkon Ulkomaanavulta, Sirkka Arpiainen, PL 185, 00161 Helsinki, p. 09 - 1802 291, faksi 09 - 1802 207 tai sirkka.arpiainen@evl.fi