Uutinen

Kirkon Ulkomaanavulta 2 mmk lisäapua Intiaan ja Salvadoriin

Aija Lintula
1.2.2001

Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt päätöksen yhteensä 2 miljoonan markan lisäavun antamisesta Intian ja El Salvadorin maanjäristysalueille. Kummallekin kriisialueelle annetaan nyt miljoona markkaa. Jo aiemmin niille molemmille on myönnetty 250 000 markkaa. Sekä Intia että Salvador ovat Kirkon Ulkomaanavun tärkeitä yhteistyömaita, joissa sillä on hyvät paikalliset toimintaverkostot.

Kuolonuhrien määrä nousee koko ajan, kun raunioita raivataan Gujaratin maanjäristysalueella. Kaukaisimmilla alueilla ei ole vielä edes käyty. Eloonjääneet tarvitsevat nyt ennen kaikkea juomavettä ja suojaa sekä ruokaa ja lääkintätarpeita.

Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanit Intiassa jatkavat avustustyötä eniten kärsineellä Kachchin alueella, jolla sijaitsee pahoin tuhoutunut Bhujin kaupunki. Lisäksi avustusryhmiä on Ahmadabadissa. Seuraavaksi ryhmien on määrä lähteä kaukaisempiin kyliin, joiden tilanteesta ei vielä tiedetä.

Kachch kuuluu Gujaratin köyhimpiin alueisiin ja on kärsinyt kuivuudesta useiden vuosien ajan. Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanit Luterilainen maailmanliitto sekä Intian kirkkojen katastrofiapu CASA ovat kyenneet antamaan apua nopeasti, koska niillä on alueella toimivat verkostot meneillään olevien kuivuudentorjuntaohjelmien vuoksi.

Kaivoista suuri osa on sortunut tai vesi on muuttunut suolaiseksi maanjäristyksen veden korkeustasoon aiheuttamien muutosten vuoksi. Luterilaisen maailmanliiton kaivonporausryhmät toimivat jo alueella vedensaannin turvaamiseksi.

Avustustyön tavoitteena on jakaa juomavettä ja ruokaa yli 600 000 ihmisille seuraavan viikon kuluessa. Kaikkein vaikeimmassa tilanteessa oleville perheille jaetaan 35 000 avustuspakkausta. Pakkauksessa on huopa, vaatteita, keittovälineitä, lyhty, suojapeite sekä muun muassa riisiä, jauhoja, linssejä ja öljyä sisältävä kuivamuonapaketti. Etusijalla ovat naiset, lapset ja vanhukset.

Intian lisäksi apua tarvitaan edelleen Salvadorissa, jonka asukkaista viidennes eli yli miljoona on kärsinyt maanjäristyksen tuhoista. Järistys tuhosi kokonaan tai vaurioitti yli 200 000 asuntoa. Ihmiset tarvitsevat edelleen vettä, ruokaa ja tilapäismajoitusta, samalla kun he valmistautuvat aloittamaan kotiensa uudelleenrakentamisen. Rakennusvaiheessa perheet saavat Luterilaiselta maailmanliitolta apua turvalliseen rakentamiseen.

Kirkon Ulkomaanavun kautta voi avustaa Intian ja El Salvadorin maanjäristysten uhreja lahjoittamalla rahaa Leonian tilille 800018-223340 tai muihin pankkeihin tilille 9303 merkinnällä "Intia" tai "Salvador". Lahjoituspuhelimen numero on 0700-88600 (20 mk+ pvm) tai 0700-88300 (60 mk+pvm). Internet-lahjoituksen voi tehdä osoitteessa http://www.evl.fi/kua.

Lisätietoja asiasta antavat Kirkon Ulkomaanavun ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, puh. (09) 1802 396 tai 040-512 8938 sekä tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 ja 698 6425.