Uutinen

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura kampanjoivat 0,7 % -tavoitetta hallitusohjelmaan

Suomen Lähetysseuran tiedote Kirkon Ulkomaanavun tiedote
24.1.2003

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura käynnistivät 23.1. yhdessä luterilaisen kirkon seurakuntien kanssa toteutettavan eduskuntavaaleihin liittyvän vetoomuskampanjan. Sen tavoitteena on saada vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ohjelmaan suunnitelma ja aikataulu siitä, miten Suomen kehitysyhteistyömäärärahat nostetaan YK:n suosittamalle tavoitetasolle, 0,7 %iin BKTsta, vuoteen 2010 mennessä.

Kampanjan avaa piispa Eero Huovinen. Hän osallistuu kirkon edustajana valtioneuvos Harri Holkerin johtaman selvitysryhmän työskentelyyn. Kirkon kansainvälisen toiminnan suurimpien järjestöjen vaikuttamishanke tukee Holkerin selvitysryhmän 9.1.2003 julkistamassa väliraportissa esitettyjä linjauksia ja toimenpiteitä määrärahojen korottamiseksi.

Tarkoituksena on, että seurakunnissa kerätään soveltuvissa tilanteissa vaalien aikana nimiä vetoomukseen, joka on osoitettu maaliskuussa valittavalle uudelle eduskunnalle. Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan hallitusneuvottelujen alla puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura pyrkivät yhdessä muiden suomalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa varmistamaan, että kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiselle myönteinen kansalaismielipide muuttuu hallitusohjelmaan kirjattavaksi suunnitelmaksi. Viime vuonna suoritetun kyselyn perusteella valtaosa suomalaisista haluaisi määrärahoja korotettavan.

Seurakuntien käyttöön on laadittu kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista koskeva vaaliaineisto, joka toimitetaan myös puolueille. Aineiston tarkoituksena on helpottaa seurakuntia mm. kansanedustajaehdokkaille järjestettävien asiaa koskevien vaalipaneelien järjestämisessä.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura liittävät yhteisen kampanjansa tavoitteet myös kansainväliseen vastuuseen maailmanlaajuisen hiv/aids –pandemian leviämisen pysäyttämiseksi. Hiv/aids –epidemiaa ei enää voida pitää vain terveysongelmana, vaan laajasti yhteiskuntien kehitystä estävänä ongelmana. Se vaikuttaa valtioiden taloudelliseen kasvukykyyn ja väestörakenteeseen.

Viruksen leviäminen syventää entisestään kehitysmaiden köyhyyskierrettä, sillä se iskee ennen muuta taloudellisesti tuottavimmassa iässä olevaan väestöön. Kehitysavun niukkuus sekä kehitysmaiden velkataakka tekevät hiv/aidsin tehokkaan torjunnan kehitysmaissa vaikeaksi. Pahimmasta tartuntatilanteesta kärsivät maat kuuluvat usein myös maailman vähiten kehittyneiden maiden ryhmään.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura rahoittavat paikallisten kirkkojen ja kirkkojen kansainvälisten yhteistyöjärjestöjen hiv/aids -projekteja. Niissä on monin paikoin saatu erinomaisia tuloksia. Seurakunnille on toimitettu myös tietopaketti, jossa käsitellään hiv/aids -pandemiaa köyhyyden taustatekijänä.

Kampanja on jatkoa vuonna 2001 toteutetulle järjestöjen yhteiselle korttikampanjalle, jonka kuluessa kansanedustajiin vedottiin kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseksi.

Vetoomuslomakkeet ovat vapaasti tulostettavissa järjestöjen internetsivuilta www.mission.fi tai www.evl.fi/kua. Lomakkeet palautetaan 20.3.2003 mennessä Suomen Lähetysseuraan. (KUA/ SLS 23.1.2003)

Lisätietoja: Suomen Lähetysseura, tiedotuspäällikkö Eeva Kemppi-Repo, puh. (09) 1297 250 Kirkon Ulkomaanapu, kouluttaja Ulf Särs, puh. (09) 1802 406, vaikuttamistoiminnan koordinaattori Timo Frilander puh. (09) 1802 373