Uutinen

Kirkon Ulkomaanapu: Eteläisen Afrikan nälänhädän uhrit tarvitsevat apua

Kirkon Ulkomaanapu on käynnistänyt katastrofikeräyksen eteläisen Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi.
Kirkon Ulkomaanavun tiedote
26.6.2002

"Nälänhätä uhkaa yli kymmentä miljoonaa ihmistä. Alueella voidaan puhua pahimmasta ruokakriisistä kymmeneen vuoteen, ja kriisin pelätään syvenevän alkuvuodesta 2003", eteläisen Afrikan ohjelmista vastaava suunnittelija Maija Hakulinen sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on jo myöntänyt 50 000 euroa kuivuus- ja nälkäkatastrofin uhreille. Espoon seurakuntayhtymä on myöntänyt 50 000 euron avustuksen Malawin nälästä kärsivien auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Nälänhätään johtaneita syitä on useita. Kahden viimeisen vuoden satokaudet ovat olleet huonot joko pahan kuivuuden, tai toisilla alueilla tulvien vuoksi. Varmuusvarastoja ei juurikaan ole, ja perusravinnon, maissin, hinta on moninkertaistunut ja noussut maaseutuväestön ulottumattomiin.

"Ihmiset korjaavat vähäiset sadot ennenaikaisesti. He syövät luonnosta löytämiään juuria, siemeniä ja marjoja. Monet joutuvat myymään vähäisen omaisuutensa saadakseen rahaa ravinnon ostoon. Lasten aliravitsemustilanne on paha. Kouluissa arvioidaan, että jopa yli puolet oppilaista eivät jaksa käydä koulua aliravitsemuksen vuoksi. Muutamilla alueilla koko väestö elää uuvuksissa. Jollei apua saada pian, uhkaa
elo-syyskuussa syntyä todella vaikea tilanne", Maija Hakulinen kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppani Luterilainen Maailmanliitto (LML) jakaa Zimbabwessa, Malawissa ja Sambiassa maissia ja muuta ruoka-apua hätää kärsiville perheille ja lapsille. Lisäksi aliravitsemuksesta kärsiville lapsille annetaan lisäravintoa. Hätäapuohjelman puitteissa ihmisille jaetaan myös kuivuutta kestävien viljelylajikkeiden siemeniä ja maataloustyökaluja.

Lisätietoja: suunnittelija Maija Hakulinen, puh. (09) 1802 467 ja tiedottaja Ulla Hottinen, p. (09)1802 469.

Kirkon Ulkomaanavun avustustilit ovat: Sampo 800018-223340 ja Nordea 206638-3874 merkinnällä "Eteläinen Afrikka". Internetissä lahjoituksen voi tehdä osoitteessa http://www.evl.fi/kua