Uutinen

Kirja-arvio: Suomi ja köyhdytetyt - raikas keskustelu alkakoon!

Suomi ja köyhdytetyt -kirja antaa selkeän kuvan siitä, kuinka kehitysmaaliike on 20 vuodessa laajentunut suomalaisten jokapäiväiseen elämään.
Heli Kuusipalo
19.1.2006

Suomi ja köyhdytetyt -kansiSuomalaisen kehitysmaaliikkeen historiaan on hyvin monenlaisia näkökulmia. Kepan juhlakirja alkaa osuvasti Thomas Wallgrenin sanoin: "Tärkeintä elämässä on ilo, rakkaus ja oikeudenmukaisuus. Onnistuminen elämässä edellyttää onnistumista niissä kaikissa." Ajatus kiteyttää erilaisista lähtökohdista ponnistavat maailmankylän asukkaiden pyrkimykset hyvään elämään.

Kehitysmaaliikkeen järjestöissä on nähtävissä kaksi päälinjaa; oikeudenmukaisuuden lisääminen ja lähimmäisenrakkaudesta lähtevä toiminta. Elämme nyt aivan toisella tavalla ihmiskunnan yhteisessä maailmassa kuin Kepan aloittaessa toimintansa 20 vuotta sitten (onko siitä tosiaan vasta niin vähän!).

Kehitysmaaliike on laajentunut suomalaisten jokapäiväiseen elämään, ja monilla suomalaisilla on henkilökohtaisia yhteyksiä etelään.

Outi Hakkaraisen ja Anja Onalin toimittama Suomi ja köyhdytetyt. Kehitysmaaliike vuosituhannen vaihteessa -teos kokoaa Kepan 20-vuotisen taipaleen kokemuksia ja opetuksia yksiin kansiin. Tämän Liken kustantama Maailmankylän laitamilla -sarjan raportti antaa selkeän kuvan kahteen vuosikymmeneen mahtuvista muutoksen vuosista.

Kirjoittajat, joita on lähes kolmekymmentä, eivät luonnollisestikaan puhu asioista samalla tavoin, mutta erilaiset äänet saavatkin kuulua. Kepa on lähes kolmensadan järjestön katto, mikä tarkoittaa myös sitä, että kaikkien äänet eivät kuulu yhtä voimakkaina. Kirjan toimittajat ansaitsevat erityiskiitoksen selkeistä viite- ja lähdeluetteloista ja kolmannen luvun katseesta tulevaisuuteen.

Kepa ei aio jäädä paikalleen muistelemaan menneitä. Tämän kirjan toivoisi olevan lähtökohta laajalle keskustelulle kehitysyhteistyöstä ja suomalaisten osallistumisesta muun maailman menoon. Myös järjestöjen ja toimijoiden äänen soisi kantautuvan rahoituksesta päättäville: hallinnon byrokratia ei saa sammuttaa innokkaita toimijoita!

Henkilökohtaiset kontaktit ovat välttämättömiä ja ihmisten on saatava tavata ja toimia kahdensuuntaisesti pohjoisen ja etelän välillä. Rohkeat visiot tarvitsevat toteuttajia.


Outi Hakkarainen ja Anja Onali (toim.): Suomi ja köyhdytetyt. Kehitysmaaliike vuosituhannen vaihteessa. Like 2005. ISBN: 952-471-644-5

Kirjaa myydään Kepassa, Liken kirjakaupoissa Helsingissä (Kiasma ja Vuorikatu 5) ja verkkomyynnissä ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa (suositushinta 26