Uutinen

Kiinan OECD-jäsenyys lähestyy

Kiina toivoo pääsevänsä OECD:n jäseneksi niin pian kuin mahdollista. Järjestön mukaan neuvotteluiden aikataulu riippuu nyt maasta itsestään.
Eeva Eronen
26.3.2008

Kiinan liittyminen taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:hen on askelta lähempänä. Maan kansallisen energiaviraston johtaja Zhang Guobao arvioi pääsiäisenä, että Kiina on jäsenyydestä erittäin kiinnostunut.

"Toivomme tulevamme jäseniksi niin pian kuin mahdollista", hän sanoi Pekingissä järjestetyssä Kiinan kehitysfoorumissa. Asiasta uutisoi singaporelainen The Straits Times.

Foorumissa vieraillut OECD:n pääsihteeri Angel Gurria näytti Kiinalle vihreää valoa. "Me, Kiina ja OECD, tunnemme toisemme hyvin, ja meillä on läheisempää yhteistyötä monilla aloilla", hän sanoi.

Kiinalle väläyteltiin jäsenyyden mahdollisuutta jo toukokuussa 2007. Seuraava askel jäsenyyteen on liittymiskeskusteluiden aikataulusta sopiminen. "Se on Kiinan hallituksen käsissä. Meillä ei ole takarajaa eikä kiirettä, Kiinan jäsenyys on liian tärkeä kiirehtimiseen", Gurria sanoi.

Vuonna 1961 perustettuun OECD:hen kuuluu 30 maata. Jäsenien tulee olla sitoutuneita demokratiaan ja markkinatalouteen. Klubin painoarvosta kertoo se, että sen jäsenmaat tuottavat lähes 60 prosentista maailman hyödykkeistä ja palveluista.

OECD aloitti joulukuussa jäsenyysneuvottelut Chilen, Viron, Israelin, Venäjän ja Slovenian kanssa. Vajaa vuosi sitten se tarjosi lähempää yhteistyötä ja jäsenyysmahdollisuuksia Kiinan lisäksi Brasilialle, Indonesialle, Etelä-Afrikalle ja Intialle.

 

Lisää tietoa aiheesta

  • The Straits Times: China may soon join to OECD