Uutinen

Kiinan maaseutu hyötyy siirtolaisuudesta

Kaupunkien siirtotyöläiset lähettävät suuria summia kotiin.
Ulysses de la Torre
19.12.2005

IPS -- Maalta kaupunkiin Kiinassa muuttaneet siirtotyöläiset lähettävät enemmän rahaa perheilleen kuin minkään muun maan siirtolaiset maasta toiseen.

Kiinan siirtotyöläiset lähettivät vuonna 2005 kotiin lähes 25 miljardia euroa, selviää Maailmanpankin yhteydessä toimivan 31 kehitysjärjestön yhteenliittymän CGAP:n raportista.

Maailmanpankin mukaan Intiaa pidetään suurimpana ulkomailla työskentelevien siirtotyöläisten rahalähetysten vastaanottajana. Tänä vuonna lähetysten kokonaisarvo on 18,3 miljardia euroa.

CGAP:n asiantuntija Jennifer Isern ei ole hämmästynyt siitä, että Kiinassa maan sisäiset siirtolaiset lähettävät kotiin enemmän rahaa kuin ulkomailla olevat siirtolaiset.

Isern sanoo, että siirtyminen kaukaisiin kohteisiin ulkomaille vaatii aina enemmän varoja kuin lähialueiden siirtolaisuus. CGAP:n teorian mukaan yhä useammat siirtotyöläiset liikkuvat vain lyhyen matkan päähän.

Raportin mukaan Kiinassa on tänä vuonna 95 miljoonaa maan sisäistä siirtotyöläistä. He ovat lähettäneet vuoden aikana kotiin 250-330 euroa. Maan sisäisen siirtotyöläisyyden arvioidaan kasvavan kymmenellä miljoonalla vuoteen 2007 mennessä.

Kiinan hallitus kehittelee parhaillaan strategiaa, jolla hajakeskitetään kasvua ja edistetään uusien talouskeskusten kehitystä. Tavoitteena on saada maan sisäiset siirtotyöläiset leviämään tasaisemmin eri puolille maata. Yksi raportin kirjoittajista, Melbournen yliopiston tutkija Enjiang Cheng sanoo, että tällä saralla on vielä paljon tekemistä.

"Kiinan hallitus tekee töitä poistaakseen maan sisäisen siirtolaisuuden esteitä ja tarkistaakseen asumismääräyksiä. Se on kuitenkin kohdannut voimakasta vastustusta erityisesti suurten kaupunkien hallinnoilta, jotka ovat antaneet asukkailleen erilaisia etuuksia", Cheng sanoo.

Cheng lisää, että jos siirtotyöläisille tulee helpommaksi asettua pysyvästi suuriin kaupunkeihin, naissiirtolaisten määrä tulee kasvamaan, kun kokonaiset perheet asettuvat kaupunkeihin.

Tällä hetkellä 25-30 prosenttia siirtotyöläisistä on naisia.

"Siirtotyöläisten kotiin lähettämien rahojen määrä laskee, kun kokonaiset perheet asuvat yhdessä. Asumismääräysten helpottuminen voi kuitenkin rohkaista yhä uusia siirtotyöläisiä muuttamaan kaupunkiin, joten rahavirtojen kokonaissummaa on vaikea arvioida", Cheng sanoi.

Raportissa arvioidaan, että 75 prosenttia siirtotyöläisten kotiin lähettämistä rahoista kulkee Kiinan postin, pankkien tai maaseudun osuuskuntien kautta. Todennäköistä kuitenkin on, että huomattava summa rahaa liikkuu myös epävirallisia kanavia pitkin.