Uutinen

Kiinan ja Afrikan huippukokous keskittyy kaupan vauhdittamiseen

Kiina ja reilut 40 Afrikan valtiota kokoontuvat Beijingissä 3.-5. marraskuuta. Asialistalla on yhteistyön lisääminen muun muassa terveydenhuollon ja koulutuksen saralla, mutta pääpainon uskotaan kallistuvan taloudellisten suhteiden lujittamiseen.
Sanna Jäppinen
3.11.2006

Kiinan ja Afrikan maiden välinen kauppa on kymmenkertaistunut vuodesta 1995. Vuonna 2000 alueiden kahdenvälinen kauppa oli 10 miljardia dollaria (7,8 miljardia euroa), ja vuonna 2005 summa oli jo kohonnut 40 miljardiin dollariin (31,3 miljardiin euroon), uutisoi IPS.

Kiina ostaa Afrikasta öljyä ja muita raaka-aineita ja myy puolestaan näistä jalostettuja halpatuotteita Afrikan suuntaan.

Beijingissä viikonloppuna pidettävä Kiina-Afrikka-huippukokous keskittyykin pääasiassa talouteen, vaikka asialistalla on myös yhteistyön tiivistäminen esimerkiksi koulutus- ja terveydenhuoltosektoreilla sekä kehitysavun lisääminen ja velkojen mitätöinti. BBC:n mukaan huippukokouksen aikana käsitellään jopa 2 500 liiketoimintaan liittyvää sopimusta.

Kiinaa on viime aikoina arvosteltu runsaasti muun muassa "uuskolonialistisesta" toiminnasta Afrikassa ja vastuuttomasta lainanannosta. Esimerkiksi Maailmapankin pääjohtaja Paul Wolfowitz kritisoi hiljattain kiinalaispankkien laiminlyövän globaaleja lainanannon pelisääntöjä ja myöntävän lainoja esimerkiksi diktaattorien hallitsemille maille. Kiinan toiminnan todetaan lisäävän myös aiemmin velkojaan anteeksi saaneiden maiden riskiä päätyä uuteen velkakierteeseen.

Kiinalaisyhtiöt ovat myös saaneet pyyhkeitä afrikkalaistyöntekijöiden huonosta kohtelusta muun muassa Sambiassa, ja "Kiina-ilmiö" kohosikin yhdeksi keskeiseksi teemaksi maan parlamentti- ja presidentinvaaleissa tänä syksynä.

"Kiinan sijoitukset Afrikassa ovat edistäneet talouskasvua, lisänneet työllisyyttä ja parantaneet elintasoa. Toiminta on hyödyttänyt paikallisia ihmisiä ja he kannattavat sitä", vastasi Kiinan varakauppaministeri Wei Jianguo arvostelijoille IPS:n mukaan.

Kaupan ohella huippukokouksessa puitaneen ainakin Kiinan aikeita lähettää Afrikkaan lääkäreitä ja sairaanhoitajia ja jakaa maataloustietämystään sekä Kiinan osallisuutta Afrikan infrastruktuurin kohentamisessa muun muassa teitä, satamia ja sairaaloita rakentamalla, Irin News kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta