Uutinen

Kiinalaisyritysten vastuullisuus puhutti AEPF:ssä

Kiinan kasvava rooli investoinneissa, kaupassa ja kehitysrahoituksessa herätti kiivastakin keskustelua Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumissa. Foorumi päättyi keskiviikkona järjestöjen loppujulistukseen.
Timo Kuronen
16.10.2008

PEKING -- "Kiinalaisyritykset haluavat vuokrata Filippiineiltä 1,2 miljoonaa hehtaaria maatalousmaata biopolttoaineiden tuotantoa varten. Se iskee suoraan paikallisten ihmisten ruokaturvaan. Missä on kiinalaisyritysten vastuullisuus?", filippiiniläinen Loretta Ann Rosales ihmetteli Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin eli AEPF:n ruokaturvatyöpajassa Pekingissä.

Kiinalaisilta foorumivierailta kyseltiin samantyyppisiä asioita muissakin kokoushuoneissa.

Ruokaturvan uhkaamisen lisäksi heitä grillattiin muun muassa patojen ja kaasukenttien rakentamisesta sotilaiden kontrolloimaan Burmaan eli Myanmariin. Burman hallitus tienaa laskelmien mukaan kaasun myynnistä Kiinaan seuraavan 20 vuoden aikana jopa 24 miljardia dollaria.

"Tunnetteko syyllisyyttä siitä, että teidän yhteistyökumppaninne eli Burman sotilasjuntta vainoaa ja ajaa maanpakoon suurhankkeiden alta pakkosiirrettyjä kansalaisiaan?", kyseli esimerkiksi Kaakkois-Aasian vaihtoehtoisen Burma-verkoston Debbie Stothard investointeja käsitelleessä työpajassa Kiinan ulkomaaninvestointien edistämisen neuvoston edustajalta.

Suoria vastauksia tiukkoihin kysymyksiin ei saatu, sillä suurin osa AEPF:n kiinalaisista osanottajista työskentelee yliopistoissa tai hallitukseen kytköksissä olevissa järjestöissä. He eivät halunneet tai uskaltaneet ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin.

Itsenäisten kiinalaisjärjestöjen väkeä paikalla ei juuri näkynyt, sillä AEPF:n paikalliset järjestäjät rajoittivat heidän osallistumistaan foorumiin.

 

“Kiina auttaa muita maita kehittymään"

Kiinan ulkomaaninvestoinneista puhunut Long Guoqiang puolustautui kertomalla, että kiinalaiset auttavat Burmaa kehittymään taloudellisesti.

“Talouskasvu parantaa koko kansan hyvinvointia. Myanmarilaiset tarvitsevat investointeja, emmekä voi kieltää heiltä kehitystä".

Long lisäsi, että kansalaisista huolehtiminen on Burman hallituksen tehtävä, eikä siihen Kiina voi ottaa kantaa. Hänen mukaansa Kiinan hallitus kehittää parhaillaan kriteerejä yritysten vastuullisuudelle. Tähän asti investointipäätösten pääpaino on ollut sijoituksen turvallisuudessa ja tuotossa.

Ei etanolia kotimaisista kasveista

Filippiinien edustajan ruokaturvakysymykseen vastannut Kiinan Maataloustiedejärjestöjen liiton Mei Fangquan ilmoitti, että Kiinan uusi biopolttoainepolitiikka kieltää etanolin tuottamisen kotimaisista viljakasveista. Sen vuoksi etanolia on tuotava muista maista.

Mein mukaan ruoan maailmanmarkkinahinnan vakauttaminen on myös Kiinan oman intressin mukaista, sillä maa saattaa tulevaisuudessa joutua tuomaan enemmän ruokaa ulkomailta. Tällä hetkellä Kiina pyrkii siihen, että se tuo korkeintaan viisi prosenttia vuotuisesta viljantarpeestaan ulkomailta.

"Pyrimme edistämään maataloustuotannon kasvua Kaakkois-Aasian alueella tieteen ja teknologian viennin avulla", Mei lisäsi.

 

Pitkä lista vaatimuksia

Kolmipäiväinen kansalaisfoorumi päättyi lokakuun 15. päivänä keskusteluun AEPF:n julistuksen lopullisesta sisällöstä. Julistus luovutetaan heti foorumin jälkeen Kiinan ulkoministeriön edustajalle ja sen toivotaan päätyvän lokakuun lopulla pidettävän Aasian ja Euroopan maiden välisen Asem-huippukokouksen asialistalle.

Julistukseen koottiin paneelikeskusteluissa ja työpajoissa esitetyt suositukset ja vaatimukset. Asem-maiden hallituksilta vaaditaan muun muassa sotilasmenojen siirtämistä kehitysrahoitukseen, siirtotyöläisten ja pakolaisten oikeuksien parantamista sekä vapaiden kansalaisliikkeiden toimintaoikeuksien takaamista.

Julistuksen mukaan hallitusten on lopetettava sellaisten hankkeiden rahoitus, jotka lisäävät nälkää ja maattomuutta. Voimassa olevat vapaakauppasopimukset on neuvoteltava oikeudenmukaisemmiksi ja kansalaisille on taattava mahdollisuus vaikuttaa uusien kauppasopimusten sisältöön.

Kovan kädenväännön jälkeen Kiinaa ja Burmaa ei mainittu loppujulistuksessa sanallakaan.

 

Lisää tietoa aiheesta