Uutinen

Kiinalaiset vapaakauppakasvikset pannaan Thaimaassa

Thaimaalaiset maanviljelijät saattavat hyötyä myrkkyjäämiä sisältävien kiinalaisten kasvisten tuontikiellosta.
Timo Kuronen
28.8.2007
Timo Kuronen070828tkuronen_kiinalaislaivat.jpg
Kiinalaiskasvikset saapuvat Mekongia pitkin.

BANGKOK - Thaimaan viranomaiset kielsivät elokuun puolivälissä useiden suosittujen kiinalaisten hedelmien, vihannesten ja ruokavalmisteiden tuonnin maahan, sillä niistä löytyi korkeita kemikaalipitoisuuksia ja syöpää aiheuttavia myrkkyjäämiä.

Thaimaan elintarvikelaitos testasi 11 500 tuotetta sen jälkeen, kun maailmalla levisi uutisia kiinalaisten tuotteiden myrkkypitoisuuksista ja huonosta laadusta.

Testien mukaan pinaatista, kaalista, porkkanoista, selleristä ja päärynöistä löytyi vaarallisen korkeita suojeluainepitoisuuksia. Rikkidioksidijäämiä löytyi kuivatuista yrteistä ja sienistä; lyijypitoisuudet olivat puolestaan korkeita kuivatuissa hainevissä ja merilevässä. Vuohenmaitojauhe sisälsi karsinogeenistä chloramphenicol-lääkettä. Home oli pilannut monet säilötyt hedelmät ja mehut ja useissa makeistuotteissa oli kiellettyjä väriaineita.

Viranomaiset lupasivat lisää testejä Pohjois-Thaimaan rajanylityspaikoille Chiang Rain maakuntaan, mitä kautta useimmat kiinalaiset elintarvikkeet tulevat markkinoille. Jos tuotteet ovat vaarallisia, ne tuhotaan rajalla tai palautetaan takaisin Kiinaan.

Suosituin elintarvikkeiden kauppareitti Kiinan Yunnanin maakunnan ja Thaimaan välillä on Mekong-joki. Muutama vuosi sitten Kiina räjäytti Mekong-joen koskipaikkojen kallioita Burman, Laosin ja Thaimaan aluevesillä 150 tonnin rahtilaivojen liikennettä varten. Ympäristöjärjestöt vastustivat hanketta, sillä se muutti joen luonnollista virtaamaa ja uhkasi monien kalalajien kutupaikkoja.

Rekkaliikenteen maiden välillä ennustetaan lisääntyvän rajusti lähivuosina, kun Pohjois-Laosin halki kulkevan maantien perusparannus valmistuu ja Mekongin yli Thaimaan Chiang Khongista Laosin Houaixayhin rakennetaan uusi silta.

Vapaakaupan varjopuoli

Kriitikot näkevät kiinalaisten tuotteiden ongelmat myös vapaakaupan ongelmana. Kiinassa vientituotteiden määrään ja edulliseen hintaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin niiden laatuun.

Kiinalaiset vihannekset, hedelmät ja kuivaelintarvikkeet ovat vallanneet Thaimaan markkinoita vuoden 2003 lokakuusta lähtien, jolloin Thaimaan ja Kiinan osittainen vapaakauppasopimus astui voimaan. Sopimus pudotti noin 200 maataloustuotteen tuontitullit 30 prosentista nollaan.

Thaksin Shinawatran hallituksen aikana Thaimaan kauppaministeriö vakuutteli vapaakaupan Kiinan kanssa olevan voitollista. Esimerkiksi vuoden 2006 alkupuolella Thaimaa vei Kiinaan maataloustuotteita 7 miljardin bahtin (155 miljoonan euron) edestä eli kuusi kertaa enemmän kuin se toi. Tilastojen lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että jopa 99 prosenttia viennistä oli kassavaa, jota käytetään Kiinassa muun muassa karjanrehuna ja bioenergian lähteenä.

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten tuonti Kiinasta oli kuusi kertaa vientiä suurempaa, ja kuivattujen tuotteiden osalta Thaimaan kauppa-alijäämä oli vielä suurempi. Jo vuonna 2004 tuhannet Pohjois-Thaimaan sipulin ja valkosipulin viljelijät putosivat köyhyysloukkuun halpojen kiinalaisten tuotteiden tultua kauppoihin.

Thaimaalaisviljelijät toivovat nyt tuontikieltojen ja tehotarkastusten jatkuvan, jotta he voivat saada menettämiään markkinoita takaisin.

Elintarvikeviranomaisten mukaan myös thaimaalaisista kasviksista tavataan usein liikaa torjunta-ainejäämiä. Kuluttajajärjestöjen mukaan thaimaalaisten olisi syötävä enemmän perinteisiä kotimaisia lajikkeita, eikä lauhkean ilmaston kasviksia, jotka vaativat enemmän suojeluaineiden käyttöä.

Thaimaalla on Kiinan-sopimusta laajempi vapaakauppasopimus Australian, Intian, Japanin ja Uuden-Seelannin kanssa. Neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa katkesivat viime vuonna Thaimaan sisäpoliittisten syiden vuoksi. Lisäksi Thaimaa kuuluu Kaakkois-Aasian maiden ASEAN-ryhmittymään, joka vastikään sopi vapaakauppasopimuksesta Japanin kanssa ja on aloittamassa neuvotteluja Euroopan unionin kanssa.