Uutinen

Kiinalaiset koetaan uhkaksi Sambiassa

Talouden avautuminen on tuonut Sambiaan sijoittajia ja kilpailua, joiden pelko vaikutti taannoisissa presidentinvaaleissakin.
Isabel Chimangeni
23.10.2006

IPS -- Globalisaation ilmenemismuoto sekin, että Kiinalla uskotaan olleen vaikutusta eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Sambian syyskuisten presidentinvaalien tulokseen.

Vaalit voitti istuva presidentti Levy Mwanawasa, mutta hänen pahin kilpailijansa Michael Sata keräsi ylivoimaisen enemmistön äänistä pääkaupungissa Lusakassa ja Copperbeltin provinssin kuparikaivosalueella, joihin kiinalaisten sijoitukset paljolti keskittyvät.

Kiinan ja Sambian valtioilla on läheiset suhteet, mutta varsinkin sambialaiset pienyrittäjät ja työntekijät karsastavat kiinalaisia liikemiehiä. Nämä tarjoavat yleensä huonosti palkattua työtä ilman sosiaaliturvaa.

Sambian yliopiston politiikan tutkija Neo Simutanyi pitää selvänä, että Satan äänisaalis johtui hänen kampanjassaan korostuneesta kiinalaisten vastaisuudesta.

Kiinan Lusakan-lähetystön mukaan kiinalaisilla on Sambiassa noin 240 miljoonan euron sijoitukset. Ne jakautuvat 160 yritykseen ja työllistävät yli 10 000 sambialaista.

"He kohtelevat huonosti meidän väkeämme. Emme aio suvaita riistäviä sijoittajia. Tämä maa kuuluu sambialaisille", Sata haukkui kiinalaisia vaalikampanjassaan.

Hänen mukaansa kiinalaisten sijoitukset eivät tuota minkäänlaista lisäarvoa sambialaisille.

Kiinalaisten maine työnantajana kehno

Sambian vapaiden ammattijärjestöjen liitto (FFTUZ) tuki vaaleissa Satan kampanjaa, ja liiton johtajat yhtyivät tämän esittämiin syytöksiin. Mwanawasa puolusti kiinalaisia, kun Sata ensi kerran uhkasi, että presidenttinä hän arvioi uudelleen Kiinan kanssa solmitut valtion sopimukset.

Myöhemmin Mwanawasa kuitenkin lupasi vetää vastuuseen työelämän lakeja rikkovat kaivosalan sijoittajat mainitsematta suoraan kiinalaisia.

Kiinalaisten maine työnantajina on saanut monia kolhuja. Copperbeltissä toiminut kiinalainen räjähdetehdas BGRIMM tuhoutui räjähdyksessä huhtikuussa 2005, ja kymmeniä työntekijöitä kuoli ja loukkaantui.

Sittemmin on kyselty, miten kaikki kiinalaiset onnistuivat pelastautumaan lukitusta tehtaasta. Korvauksista on myös tullut kiistaa.

Tänä vuonna kuusi työläistä ammuttiin kiinalaisten johtamassa kaivoksessa, kun he vaativat parempia työehtoja.

Vaatteita valmistava Zambia-China Mulungushi Textiles -yritys hoipertelee toistuvien sulkemisten välillä kiinalaisista investoinneista huolimatta.

Lainsäädäntöä vaaditaan tiukemmaksi

Lusakan vilkkaalle Kamwalan torialueelle ilmaantuneet kiinalaiskauppiaat herättävät närää paikallisissa, jotka pitävät kaupungin vanhinta

kauppapaikkaa omanaan. Kiinalainen halpatavara on kiristänyt kilpailua varsinkin vaatekaupassa.

"Ennen meillä meni hyvin, mutta kiinalaisten tulo pilasi kaiken", Kamwalan kauppias Mwamba Chibesa valittaa.

Charity Besa vahvistaa, että ihmiset ostavat nyt mieluummin kiinalaisten tuotteita kuin käytettyjä vaatteita. Ne ovat olleet sambialaisten menestysartikkeli vuonna 1991 tapahtuneesta kaupan vapautumisesta asti.

Satan kiinalaisia vastaan suunnattu vaalikampanja vetosi juuri näiden kauppiaiden ja heidän usein työttömien lastensa kaltaisiin ihmisiin. Kiinalaisista sijoittajista tuli kaiken sen ruumiillistuma, mikä uhkaa sambialaisten elantoa.

FFTUZ:n puheenjohtaja Joyce Nonde syyttää lainsäädäntöä, joka sallii ulkomaisten sijoittajien kohdella kaltoin sambialaista työvoimaa.

Union Network International -järjestön alueellisiin johtotehtäviin siirtynyt keskusammattijärjestö ZCTU:n entinen puheenjohtaja Fackson Shamenda vaatii myös lainsäädännön kiristämistä.

Hänen mielestään lain pitää määritellä, mitä töitä ulkomaalaiset saavat hoitaa ulkomaisessa omistuksessa olevassa yrityksessä. Hän valittaa sijoittajien tuovan omaa väkeään tehtäviin, joihin olisi tarjolla päteviä sambialaisiakin.

Sambian ja Kiinan valtioiden hyvät suhteet juontuvat aikaan ennen Sambian itsenäistymistä vuonna 1964. Nyt Kiina on ilmaissut halunsa auttaa Sambiaa rakentamaan uuden stadionin, jonka maa tarvitsee isännöidäkseen vuoden 2011 yleisafrikkalaisia yleisurheilukilpailuja.

Lisää tietoa aiheesta