Uutinen

Kiina: Vientikauppa tuhoaa ympäristöä

Pitäisikö Kiinassa noudattaa samoja sääntöjä kuin Suomessa?
Saara Henriksson
11.9.2003

Suomessa asuvan tutkija Yun Gen selvityksen "Finland and China – The Trade and It´s Impacts" mukaan monet kiinalaiset eivät ole tietoisia kaupan vaikutuksesta ympäristöön. Suomalaiset yritykset vievät ja investoivat Kiinaan enemmän kuin mihinkään muuhun kehitysmaahan. Kiina kärsii yhä pahenevista ympäristöongelmista, kuten ilman ja veden saastumisesta ja aavikoitumisesta. Yksipuoluemaa ei myöskään kunnioita kansainvälisiä ihmistoikeussopimuksia.

Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanjan seminaarissa 12. syyskuuta pohdittiin, mikä on ulkomaisen, tässä tapauksessa suomalaisen viejän ja investoijan vastuu. Erityisesti kysyttiin, mikä on viennin ja investointien edistäjien ja rahoittajien vastuu.

Kuva: Wen Bo kahvila Javassa (Kuvaaja: Saara Henriksson

Seminaarissa pohdittiin myös, kenen kustannuksella Kiinan ympäristön tuhoutuminen tapahtuu. Ympäristöaktivisti Wen Bon mukaan esimerkiksi aavikoitumisesta aiheutuvat hiekkamyrskyt ovat Kiinassa niin näkyvä ongelma, että tilanteen korjaamiseksi on pakko toimia. Hänen mukaansa Kiinassa on vaikea järjestäytyä suojelemaan luontoa, sillä hallitus ei tue ruohonjuuritason järjestöjä niin, että nämä voisivat palkata väkeä. Vapaaehtoiset toimijat ovatkin usein opiskelijoita tai eläkeläisiä.
"Kiinan hallituksella on omat ympäristöviranomaisensa, mutta nämä eivät usko omaan työhönsä," sanoo Wen Bo.

Vientiluottojen sosiaalisia- ja ympäristövaikutuksia pohditaan myös kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanjan työpajassa torstaina 25.9. Helsingissä.