Uutinen

Kiina tiivistää yhteistyötään Afrikan maiden kanssa

Kiinan uusi poliittinen linjaus rohkaisee kiinalaisia yrityksiä investoimaan Afrikkaan.
Jari Nousiainen
17.1.2006

Yhteistyön lisääntyminen ja vakiintuminen Kiinan ja Afrikan maiden välillä sai viime viikolla vahvistuksekseen Kiinan hallituksen virallisen kannan. Ensimmäistä kertaa muotoiltu Afrikan-suhteiden linjaus osoittaa Kiinan hallituksen haluavan syventää suhteita Afrikan kanssa, kommentoi Pekingin yliopiston Afrikan-tutkimuksen keskuksen johtaja Lu Tingen.

Talous ja kauppa ovat merkittävä osa Kiinan hallituksen suunnitelmia Kiinan ja Afrikan suhteiden kehityksessä. People's Dailyn mukaan tavoitteena on helpottaa afrikkalaisten hyödykkeiden pääsyä Kiinan markkinoille sekä tukea kiinalaisten yritysten sijoituksia ja toimintaa Afrikassa.

Linjauksen mukaan Kiina on valmis neuvottelemaan vapaakauppasopimuksia Afrikan maiden ja alueellisten yhteistyöjärjestöjen kanssa "kun aika on kypsä".

Kiinan talouskasvu voisi saada Afrikan runsaista luonnonvaroista ja potentiaalisista markkinoista lisäpontta talouskasvunsa jatkumiselle. Afrikka puolestaan tarvitsee ulkopuolista tukea taloutensa kehittämiseksi, Lu arvioi.

Kiinan ja Afrikan välinen kauppa on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut Kiinan tullin lukujen mukaan 10 miljardista dollarista vuodessa 40 miljardiin dollariin vuodessa.

Vuonna 2005 lokakuuhun mennessä kiinalaiset olivat myös sijoittaneet 175 miljoonaa dollaria Afrikkaan, mikä on kymmenys kiinalaisten yhteenlasketuista sijoituksista Afrikkaan kautta aikojen.

Lisää tietoa aiheesta