Uutinen

Kiina tähtää köyhyyden poistamiseen vuonna 2050

Kiina on esittänyt kunnianhimoiset tavoitteet: vuoteen 2050 mennessä köyhyys on poistettu, elinikäennuste on noussut 80 vuoteen ja maasta on tullut tieteen suurvalta.
Sanna Jäppinen
15.2.2006

Vuoteen 2050 mennessä Kiinan väkimäärä on noussut 1,5 miljardiin, ja väestöstä 80 prosenttia asuu kaupungeissa ja elää keskimäärin 80-vuotiaaksi. Nyt vain pienelle vähemmistölle mahdollinen elämäntyyli on yhä useamman ulottuvilla - puolet väestöstä omistaa auton ja matkailee ulkomailla, ennustetaan Kiinan tiedeakatemian julkaisussa "China Modernization Report 2006".

Tutkimushanketta johtanut He Chuanqi myöntää, että tavoite luoda Kiinasta kohtalaisen kehittynyt maa vuosisadan puoliväliin mennessä on kova. China Dailyn uutisessa He toteaa, että Kiinalla on vain kuuden prosentin mahdollisuus saavuttaa päämäärä.

Hen mukaan raportissa on annettu kymmenen suositusta, joita noudattamalla onnistuminen on varmempaa. Suosituksiin kuuluu muun muassa ilmaisen, nykyistä pidemmän koulutuksen laajentaminen ja sosiaaliluokkien välillä olevan tiedollisen kuilun kaventaminen sekä äärimmäisen köyhyyden kitkeminen.

Yhteiskunnallisten uudistusten ohella Kiina tähtää myös tieteen ja sotateollisuuden suurvallaksi. Guardian uutisoi toisesta tuoreesta raportista, jossa Kiinan hallitus kertoo suunnitelmista sijoittaa yhä enemmän useille tieteenaloille, kuten puhtaiden energiamuotojen ja ydinvoiman kehittämiseen. Myös sotateollisuus kuuluu aloihin, joihin satsataan yhä enemmän.

Hallituksen raportin mukaan maa aikoo tuplata tutkimukseen ja tuotekehittelyyn käytetyt varat vuoteen 2020 mennessä, ja vuoteen 2050 mennessä Kiinan haluaa olla maailman johtava maa tieteessä ja teknologiassa.

Vaikka teknologiatavoitteidenkin saavuttaminen on Kiinalle todella haasteellista, on esimerkiksi Pentagon todennut, että Kiina on ainoa maa, jolla on mahdollisuus haastaa Yhdysvallat sotilasmahtina, Guardian kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta