Uutinen

Kiina suunnittelee "uuden sosialistisen maaseudun" rakentamista

Kiinan hallitus on paljastanut seuraavan viisivuotissuunnitelman päälinjaukset. Kunnianhimoisena aikeena on maaseudun määrätietoinen kehittäminen tuloerojen ja tyytymättömyyden vähentämiseksi.
Janne Hukka
27.2.2006

Kiinan hallituksen julkistaman seuraavan viisivuotissuunnitelman keskeisenä teemana tulee olemaan maaseudun kehittäminen maan kestävän kehityksen takaamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan hallituksen toimenpiteet pyrkivät torjumaan tuloerojen syventymistä ja mellakoita, mutta eivät vastaa kaikkiin polttaviin ongelmiin Kiinan yhteiskunnan tulevaisuudessa.

Ohjelmasta vastaavien hallituksen virkamiesten mukaan tavoitteena on alentaa maaseudun ja kaupunkien välistä tuloerokuilua, joka on suurentunut 25 vuoden aikana yli kolminkertaiseksi, People's Daily raportoi.

Maaseudun kehittämispolitiikka tulee sisältämään sekä rakenteellisia että sosiaalisia toimenpiteitä, mukaan lukien maanviljelyn teollistamista ja ihmisten ostokyvyn parantamista. Toimenpiteiden suunnittelussa on otettu huomioon myös ympäristön kestävä kehitys, Xinhua kirjoittaa.

Suunnitelma lupaa myös kehittää maaseudun asukkaille tarjottavia julkisia palveluja, kuten terveydenhoitoa ja koululaitosta. Kaikkein köyhimpien perheiden lapsille hallitus lupaa ilmaisia koulukirjoja sekä vapautusta koulujen lämmittämiseen vaadittavista maksuista, The Guardian kirjoittaa.

Ohjelman tehostamiseksi hallitus lupaa myös hallinnollisia muutoksia. Tämä tarkoittaa paikallishallinnon vastuun lisäämistä ohjelmien ohjaamisessa, mutta myös virkamiesten syyntakeisuuden lisäämistä ja valvontaa.

Tämän lisäksi hallitus aikoo myös lakkauttaa maanviljelysveron ensimmäistä kertaa satoihin vuosiin.

Taustalla kasvavat ongelmat

Asiantuntijoiden mukaan uuden viisivuotissuunnitelman painotus on selkeä vastaus kasvavaan tyytymättömyyteen, joka on nähtävissä Kiinan maaseudulla asuvan 800 miljoonan ihmisen keskuudessa.

Pelkästään viime vuonna turvallisuudesta vastaava ministeriö tilastoi 87 000 mielenosoitusta, mellakkaa tai muuta poliittista joukkotapaamista.

Maaseudun kehittämisohjelma ei kuitenkaan ota kantaa perimmäiseen kysymykseen maan omistajuudesta, The New York Times kirjoittaa. Nykyisin kaikki Kiinan maa on valtion omistamaa.

Asiantuntijoiden mukaan juuri maanviljelijöiden heikko lainsuoja on ollut syynä suureen osaan viime aikojen mellakoista.

Julkisuuteen on tullut tapauksia, joissa korruptoituneet paikallishallinnon viranomaiset ovat takavarikoineet maanviljelijöiden maita ja myyneet niitä sen jälkeen rakennusfirmoille suurista summista.

Maailmanpankin alueellinen johtaja David Dollar sen sijaan varoittaa hallitusta varojen väärinsuuntaamisesta. Hän suositteleekin valtiota sijoittamaan rahaa kaupunkien infrastruktuurin kehittämiseen, Moldova.org kertoo.

Pankin mukaan on odotettavissa, että maaseudulta muuttaa 200 miljoonaa uutta asukasta kaupunkeihin vuoteen 2015 mennessä.

Lisää tietoa aiheesta