Uutinen

Kiina: Rikkaat maat sabotoivat ilmastoneuvotteluita

Rikkaat maat yrittävät saada kehitysmaat leikkaamaan päästöjään ja pyrkivät samalla itse tekemään vain vähän, syyttää Kiina kehitysmaiden säestyksellä.
Jari Nousiainen
7.10.2009

Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluiden ollessa vain kahden kuukauden päässä valmistelu kiihtyy ja ongelmat ja kiistat nousevat pintaan. Yhdysvaltain hallituksen ilmoitus sunnuntaina, ettei ilmastolaki näillä näkymin mene läpi kongressissa ennen Kööpenhaminaa, sai etenkin Kiinan takajaloilleen.

"Syy neuvotteluiden etenemättömyyteen on teollisuusmaiden poliittisen tahdon puutteessa", sanoi Kiinan ilmastoneuvottelija Yu Qingtai Guardianin mukaan. Bangkokissa käydään parhaillaan valmistelevia neuvotteluita Kööpenhaminaa varten.

Etenkin Yhdysvaltojen ehdotukset ovat Kiinan ja 130 kehitysmaan syytösten kohteena. Yhdysvaltoja on epäilty jopa oman ilmastolakinsa etenemisen hidastamisesta, jotta sillä olisi Kööpenhaminassa enemmän liikkumavaraa vetoamalla kansallisen lainsäädännön puuttumiseen.

Yhdysvallat on ilmoittanut haluavansa kokonaan uudenlaisen perusteen päästörajoituksille. Kioton sopimuksen mallin, tieteelliseen tutkimukseen perustuvien maailmanlaajuisten päästövähennysten sijasta Yhdysvallat ehdottaa, että yksittäiset maat antaisivat lupauksia vähennyksistä – ilman sitovia aikatauluja ja tavoitteita.

Sen lisäksi, että ehdotus antaisi teollisuusmaille joustovaraa päästövähennyksissä, se on ilmeinen vastaus kehitysmaiden haluttomuuteen sitoutua päästörajoihin. Kehitysmaiden argumentti puolestaan on, että ne ovat vapaaehtoisesti rajoittamassa päästöjä, eikä niihin puuttuminen ole rikkaiden maiden asia niin kauan kuin ne eivät rahoita toimenpiteitä.

Lisää tietoa aiheesta