Uutinen

Kiina kehittää sosiaaliturvaa ja rauhoittaa talouskasvua

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea hyväksyi uuden viisivuotissuunnitelman, jossa maan sisäisten tuloerojen tasoittaminen ohittaa tärkeydessä talouskasvun.
Jari Nousiainen
16.10.2005

Talouskasvun kääntöpuolena tuloerot ovat kasvaneet Kiinassa jyrkästi. Viimeiset kaksi vuotta maan talous on kasvanut yli 9 prosenttia joka vuosineljänneksellä, mutta tulojensa kasvusta ovat päässeet nauttimaan lähinnä rannikon hyvin toimeentulevat kaupunkilaiset. Uudeksi huomion keskipisteeksi ollaan nostamassa sosiaalista kehitystä.

BBC kirjoittaa, että Kiinan johtajat ovat huolestuneet tyytymättömyyden kasvusta maaseudun väestön parissa. Epätasa-arvo ja korruptio ovat saaneet ihmiset liikehtimään, mikä huolestuttaa Kiinan vallanpitäjiä.

Kiinalaisekonomistit ovat viimeaikaisissa raporteissaan varoittaneet tuloerojen olevan jo yhteiskunnallista vakautta uhkaavalla tasolla. Kommunistipuolueen pääsihteeri Hu Jintao onkin nimennyt uuden linjan "tieteellisen kehityksen" politiikaksi, ja uusi suunnitelma seurailee ekonomistien ohjeita.

Reutersin uutisen mukaan terveydenhuoltojärjestelmän aukkojen paikkaaminen on yksi suunnitelman tavoitteista. Lisäksi listalla on yhdeksänvuotisen koulutuksen säätäminen pakolliseksi sekä energiatehokkuuden lisääminen ja energiankulutuksen pienentäminen.

Keskuskomitea asetti tavoitteeksi vuoden 2000 bruttokansantuotteen kaksinkertaistamisen vuoteen 2010 mennessä, Reuters kirjoittaa. Uudessa suunnitelmassa pyritään "vakaaseen ja nopeaan" talouskasvuun, BBC kirjoittaa.

Verohelpotuksia pienituloisille ja maanviljelijöille

Merkkejä uusista linjoista on jo nähtävillä, sillä 28 Kiinan 31 provinssista on poistamassa maatalousveron vuoden loppuun mennessä. Myös tuloveron vapaan tulon rajoja ollaan lähes kaksinkertaistamassa 800 yuanista (noin 80 euroa) 1500 yuaniin (noin 150 euroa), kirjoittaa Xinhua.

Uudessa linjauksessa on kyse People's Dailyn mukaan Deng Xiaopingin valtakaudella käyttöön otetun politiikan etenemisestä. Dengin ajatuksen mukaan maan varallisuutta voidaan kasvattaa nopeasti osassa maata ja tasoittaa hyvinvointia kun sitä on kerätty tarpeeksi. Astuessaan valtaan vuonna 2003 Hu lupasi kiinnittää huomiota Kiinan sisämaan köyhien alueiden tilanteeseen.

Kiinan ennätyksellinen talouskasvu on kuitenkin ollut merkittävässä asemassa maan kehityksessä. Korealaisen JoongAng Dailyn kolumnisti Kim Young-hie epäileekin, että talouskasvun rajoittaminen saattaa heikentää mahdollisuuksia jakaa varallisuutta. Reutersin artikkelissa todetaan myös, että Kiinan uusilla linjauksilla saattaa olla suuri vaikutus maailmantalouteenkin.

Suunnitelma on luovutettu muille Kiinan puolueille kommentoitavaksi ja se annetaan maaliskuussa Kiinan kansankongressin muodollisesti hyväksyttäväksi.

Lisää tietoa aiheesta