Uutinen

Kiina ja ASEAN sopivat maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta

Kiina ja Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjarjestö ASEAN allekirjoittivat ASEANin marraskuisessa kokouksessa Kamputseassa kehyssopimuksen vapaakauppa-alueesta valtioiden välillä.
Anastasia Laitila
18.12.2002

Mikäli sopimus toteutuu, Kiinan ja ASEANin liitto muodostaa maailman suurimman vapaakauppa-alueen, jonka piirissä olisi 1.7 miljardia ihmistä.

Sopimuksen mukaan Kiina saa nollatullioikeudet ASEAN-maihin (mm. Kamputsea, Laos, Vietnam, Thaimaa, Indonesia, Malesia) vuoteen 2010 mennessä. Esimerkiksi autovalmistajat voivat hyödyntää Kaakkois-Aasiassa sijaitsevia tehtaitaan päästäkseen kiinalaisille markkinoille.

Vapaakauppa-alue on tarkoitus toteuttaa kymmenen vuoden kuluessa. On arvailujen varassa, mitä sopimus tarkoittaa Kaakkois-Aasian paikallisille yrityksille ja maataloudelle, silla kiinalaisia tuotteita on jo nyt saatavilla varsin edullisesti. Etela-Aasiassa kiinalaiset tuotteet ovat selvästi kotimaisia halvempia. Kiina on pyrkinyt varmistamaan maailmanmarkkina-asemaansa liityttyään Maailman kauppajarjestöön WTO:hon viime vuonna.

Japani ja Intia seuraavat esimerkkiäMyös Japani ja Intia tavoittelevat parempaa markkina-asemaa ASEANin kanssa. Japani ja ASEAN solmivat laajan taloudellisen kumppanuussuhteen Kamputsean kokouksessa. Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee esitti vapaakauppa-alueen muodostamista ASEANin ja Intian valille. Sopimus poistaisi tulleja sovituilta tuotteilta kymmenen ASEAN-maan sekä Intian välillä. Kehyssopimuksesta keskustellaan seuraavassa ASEAN-Intia -kokouksessa lokakuussa 2003.

Mitään uutta ei kuitenkaan tässä kokouksessa lisätty maiden väliseen taloudelliseen yhteistyöhön. Intialainen lehdistö oli skeptinen minkäänlaisen sopimuksen syntymisestä lähiaikoina, sillä neuvottelupöytään pääsemisessäkin oli kestänyt kymmenen vuotta.

Aiemmasta hitaudesta huolimatta Intia on kuitenkin aloittanut keskustelut myös Etela-Afrikan kanssa maiden välisestä vapaakauppasopimuksesta.

Lue myös artikkeli ASEAN:in kehityksestä WTC-iskun jälkeen