Uutinen

Kiina haluaa kansalaisjärjestöt mukaan köyhyyden vastaisiin talkoisiin

Puolueen kontrolloimat kansalaisjärjestöt saanevat lisää vapauksia, kun niiden panosta tarvitaan maaseudun kehittämishankkeissa.
Jukka Aronen
7.3.2007

Maanantaina 5.3. Pekingissä puhunut Kiinan pääministeri Wen Jiabao vakuutti maan jatkavan vientiin nojaavaa talouspolitiikkaa.

Jiabao otti puheessaan harvinaisen ponnekkaasti esille myös alati kasvavan, poliittista levottomuutta aiheuttavan epätasa-arvon maaseudun ja kaupunkien välillä.

Kiinan hallitus pyrkiikin nyt aktiivisesti parantamaan maalla asuvien 800 miljoonan ihmisen elämää. Maaseudulle rakennetaan lisää infrastruktuuria, ja valtio panostaa nykyistä enemmän terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että maaseudun kulutuskyvyn nostaminen vie pitkän ajan ja tulee vaatimaan valtavia lisäpanostuksia julkiselta sektorilta, kerrotaan IPS:n uutisessa.

Järjestöt mukaan

Lisääntynyt kiinnostus maaseudun kehittämistä kohtaan tietää lievää suunnanmuutosta myös hallituksen ja kansalaisjärjestöjen välisiin suhteisiin, arvioidaan Los Angeles Timesin artikkelissa.

Järjestöjä tarvitaan kipeästi mukaan Kiinan köyhimpien alueiden kehittämishankkeisiin.

Kiinalaiset järjestöt ovat yleensä niin sanottuja gongoja eli valtion järjestämiä ei-valtiollisia järjestöjä (government-organized nongovernmental organizations), joiden johtokunnissa istuu valtion edustajia.

Valtion ja puolueen ote järjestöistä on kuitenkin jossain määrin hellittämässä, vaikka "ylilyöntejä" ei jatkossakaan tulla sallimaan. Kommunistisen puolueen vastustaminen on yhä kiellettyä, kerrotaan Los Angeles Timesissä.

Kiinassa on 350 000 rekisteröityä kansalaisjärjestöä, mutta myös tuhansia rekisteröitymättömiä järjestöjä, jotka toimivat ilman valtion lupaa.

Lisää tietoa aiheesta