Uutinen

Kiina häärii myös Karibialla ja Etelä-Amerikassa

Latinalainen Amerikka ja Karibian alue ovat myös alkaneet kiinnostaa Kiinaa, jonka toimintaa Afrikassa on viime aikoina arvosteltu.
Bert Wilkinson
1.6.2009

IPS -- Etelä-Amerikan talousmahti, Brasilia, solmi hiljan Kiinan kanssa joukon taloussopimuksia, joihin kuului 7,5 miljardin euron laina maan valtiolliselle energiayhtiölle Petrobrasille.

Kuuba on viime kuukausina tehnyt Kiinan kanssa 600 miljoonan euron edestä sopimuksia muun muassa nikkelin- sekä öljyn- ja kaasuntuotannon lisäämiseksi.

Tarkkailijoiden mukaan Kiina tutkaili takavuosina Etelä-Amerikan bisnesmahdollisuuksia matalalla profiililla ja teki hyvän tahdon eleitä - esimerkiksi urheilustadionin rakentaminen - taivutellakseen hallituksia katkaisemaan suhteensa Taiwaniin.

Tänä vuonna korkean tason kiinalaispoliitikkoja on vieraillut jo Meksikossa, Perussa, Venezuelassa, Trinidad ja Tobagolla ja Jamaikalla.

Kiina on valmis sijoittamaan alueelle 38 miljardia euroa lähivuosina, Karibian Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja David Jessop sanoo.

Viime vuosina Kiina on sijoittanut varoja lainattaviksi alueen valtioille sekä Barbadoksessa sijaitsevaan Karibian kehityspankkiin että Amerikan kehityspankkiin.

Myös Kiinan kauppa alueen maiden kanssa on kasvanut nopeasti. Brasilian mukaan Kiina on ohittanut Yhdysvallat sen tärkeimpänä kauppakumppanina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on luonnehtinut Kiinan häärintää maansa perinteisellä takapihalla "varsin häiritseväksi".