Uutinen

Kiina epäilyttävin asekauppias

Kiinan asekauppa ei ole suurta, mutta merkityksekästä. Kiinalaisaseilla oli suuri rooli esimerkiksi Darfurin joukkomurhassa.
Thalif Deen
11.8.2008

IPS –- Vaikka Kiinan osuus maailman asekaupasta on vain kaksi prosenttia, epäilyttävä asiakaskunta on nostanut sen ihmisoikeusjärjestöjen silmätikuksi.

"Kiinan asemyynti on viimeinen mahdollisuus Sudanin, Zimbabwen ja Burman johtajien kaltaisille diktaattoreille ja ihmisoikeuksien rikkojille", arvioi William D. Hartung. Hän johtaa alan tutkimusta New America -säätiössä, joka julkaisi aiheesta raportin elokuun alussa.

Hartung kiittelee sitä, että Kiinan sisäpolitiikka on joutunut kansainväliseen tarkkailuun olympialaisten alla.

"Emme kuitenkaan saisi unohtaa, että Kiinan hallituksen pahin teko on ollut sen rooli (Sudanin) Darfurin joukkomurhan mahdollistajana", hän huomauttaa.

Ilman Kiinan tukea Sudanin hallituksen ja sen liittolaisten kyky tappaa, silpoa ja ahdistaa Darfurin asukkaita olisi ollut paljon rajoitetumpi, Hartung jatkaa.

Kiina myy niille, joille kukaan muu ei

Hartung myöntää, että maailman suurimmat asekauppiaat, kuten Yhdysvallat, Britannia ja Ranska, pönkittävät myös diktatuureja ja ihmisoikeusrikollisia.

Yhdysvaltain aseviennin viime vuoden 25 suurimmasta kehitysmaa-asiakkaasta 17 oli sen oman määritelmän mukaan ihmisoikeuksien rikkojia ja epädemokraattisia hallituksia. Kiinan aseostajiin kuuluvat kuitenkin nekin sortohallitukset, jotka muut ovat hylänneet.

Hartungin mukaan Kiina on rikkonut räikeimmin Sudanille julistettua kansainvälistä asesaartoa tarjoten kaikkea mahdollista aseista ja ammuksista niiden valmistusvälineisiin.

Vuodesta 2004 lähtien Sudanin kevyt aseistus on tullut enimmäkseen Kiinasta. Huomattava osa on päätynyt Darfurissa hallituksen tuella toimiville pahamaineisille janjaweed-joukoille.

Kiina vaihtaa aseita ja poliittista tukea Sudanista saamaansa öljyyn. Hartungin mukaan se on myynyt merkittävästi aseita myös Zimbabween ja Myanmariin sekä toimittanut ohjustekniikkaa Iranille Pakistanille.