Uutinen

Keskiamerikkalaiset pettyneitä demokratioihinsa

Viimeisten vuosien suuntaus näyttää jatkuvan ja demokratian suosio Latinalaisessa Amerikassa ei tänäkään vuonna näytä kasvun merkkejä, vaan luottamus siihen joko pysyy vaatimattomalla tasolla tai heikentyy - joissakin maissa jopa dramaattisesti.
Kimmo Lehtonen
16.8.2004

Managua -- Costa Ricassa sijaitsevan Corporación Latinobarómetro -tutkimuskeskuksen mukaan tänä vuonna kansalaisten epäluottamus näkyy edellisvuosia selvempinä numeroina varsinkin Keski-Amerikan maissa. Tutkimuksessa on mukana kaiken kaikkiaan 18 Latinalaisen Amerikan maata ja kaikissa niissä on havaittavissa kasvava tyytymättömyys demokratian toimivuutta kohtaan. Kansalaiset ovat huolestuneita ennen kaikkea työttömyyden ja sosiaalisen turvattomuuden, varsinkin rikollisuuden kasvusta.

Barometritutkimuksen mukaan huolestuttavin tilanne on kolmessa keskiamerikkalaisessa maassa, jossa Hondurasissa usko demokraattisen järjestelmän toimivuuteen laski viime vuoden 55 prosentin kannatuksesta 46:een, Nicaraguassa 55:stä 39:ään ja Costa Ricassa 77:stä 67:ään.

Costa Ricassa usko demokratiaan onkin perinteisesti ollut kaikkein voimakkainta koko Latinalaisessa Amerikassa ja tässä "Keski-Amerikan Sveitsissä" kansalaisten luottamus demokratiaan oli vuonna 2000 vielä 83 prosentissa - ja muissakin maissa huomattavasti korkeammalla kuin nyt. Guatemalassa kannatus pysyi edellisvuosien tapaan niinkin alhaalla kuin 35 prosentissa.

Poikkeuksen muodostavat nyt Panama ja El Salvador, joissa äskettäin käydyt parlamentti- ja presidentinvaalit ovat valaneet ainakin hetkellisesti kansalaisiin tulevaisuuden uskoa. El Salvadorissa luottamus nousi 45 prosentista 50:een ja Panamassa 51:stä 64 prosenttiin. Tämä hetkellinen nousutrendi vaalien jälkeen on ollut tyypillinen kaikissa mantereen maissa.

Esimerkiksi El Salvadorissa raskaan koko 1980-luvun kestäneen sisällissodan jälkeen vielä vuonna 1998 kansalaisista 79 prosenttia luotti demokratiaan. Myös Nicaraguassa vielä vuoden 2001 vaaleissa äänestysoikeuttaan käytti 92 prosenttia kansalaisista ja demokratiausko oli huomattavasti korkeammalla kuin nyt.

Demokratian toimivuuteen eli omiin hallituksiin ja puolueisiin vallanpitäjinä ei uskota sitten senkään vertaa: Costa Ricassa 48, Nicaraguassa 20, Guatemalassa 21, Panamassa 35, El Salvadorissa 37 ja Hondurasissa 30 prosenttia kansalaisista sanovat olevansa tyytyväisiä nykydemokratioidensa toimintaan.

Erityisen huolestuttavana voi pitää useissa mantereen maissa viime vuosina vahvistunutta ajattelua, jonka mukaan kansalaiset olisivat valmiita jopa luopumaan joistakin kansalaisoikeuksistaan ja -vapauksistaan saadakseen maansa ojennukseen "kovan käden" avulla. Costa Ricassa, Hondurasissa, Guatemalassa ja El Salvadorissa 79 prosenttia kansalaisista toivoisi saavansa maahansa "vahvemman hallituksen". Etelä-Amerikassa Paraguay johtaa tätä suuntausta.