Uutinen

Keski-Amerikkaa uhkaa nälänhätä

Kimmo Lehtonen
25.7.2001

YK:n ruokaohjelman WFP:n Keski-Amerikan ja Karibian alueen johtajan Francisco Roquen arvioiden mukaan toukokuusta asti kestäneen kuivuuden takia Keski-Amerikassa ruuanpuutteesta kärsii jo yli 600 000 maaseudun ihmistä. Karibian puolella yhä jatkuvien sateiden aiheuttamat tulvat ja vuoristoalueiden kahvintuotannon lama saattavat nostaa ihmismäärän miljoonaan.

Pahin tilanne on Nicaraguassa, jossa WFP Nicaraguan hallituksen antamien lukujen pohjalta arvioi maan papujen, maissin, seesamin, durran ja riisin kokonaissadosta tuhoutuneen kokonaan 14 prosenttia. Luvut kuitenkin vaihtelevat suuresti, sillä Nicaraguan pienten ja keskisuurten maataloustuottajien järjestö UNAG puolestaan laskee tuhojen suuruudeksi jo 35 prosenttia. Molempien arvioiden pohjalta kuitenkin kuivuuden takia ruoka-apua tarvitsevien määrän lasketaan nousevan vajaaseen puoleen miljoonaan ihmiseen.

Honduras on kärsinyt toiseksi pahiten ja satojen tuhoutuminen vaikuttaa yli 300 000 maaseudun ihmisen ruokaturvaan ja tilanteen arvioidaan kääntyvän kriittiseksi viimeistään syyskuussa. Nyt ruoka-avun tarpeessa on jo noin 140 000 ihmistä. El Salvadorissa ja Guatemalassa tuho on ollut vähäisempää. El Salvadorissa tilanteen tekee vaikeammaksi se, että maa vasta pitkässä toipumisvaiheessa alkuvuoden maanjäristyksistä. Kuivuus koettelee nyt samoja alueita, joilla yli 200 000 perhettä menetti asumuksensa maanjäristyksissä.

Alueen maista Costa Ricalla on hiukan erinalainen pulma, sillä maassa mietitään kuumeisesti miten estää työttömäksi jäävien nälkäisten nicaragualaisten pakolaisten tulo maahan. Rajavartiointia on tiukennettu, jotta arviolta noin puolen miljoonan laittomasti maassa olevan nicaragualaisen määrä ei entisestään kasvaisi ruokakriisin seurauksena.

El Salvadorissa ja Hondurasissa on tilanteen johdosta julistettu kansallinen hätätila, mutta pahimmassa tilanteessa olevassa Nicaraguassa marraskuun vaaleihin valmistautuva liberaalihallitus sanoo edelleenkin olevansa kykenevä hoitamaan kriisin ilman poikkeustoimenpiteitä.