Uutinen

Keski-Amerikka: EU tahtoo pelkkää vapaakauppaa

EU:n kritiikkiä herättänyt neuvottelutyyli kehitysmaiden kanssa ei saa kiitosta Keski-Amerikassakaan. Järjestöjen mukaan Eurooppa tuntuu unohtaneen, että Keski-Amerikan kanssa piti neuvotella muustakin kuin kaupasta.
Toni Sandell
15.10.2008
TONI SANDELLNaismielenosoittajat
Kauppaneuvotteluiden vuoksi Guatemalssa mieltään osoittaneita kansalaisia pelotti etenkin mahdollinen veden yksityistäminen.

EU:n ja Keski-Amerikan väliset, pääasiassa vapaakauppaan tähtäävät assosiaationeuvottelut eivät edenneet ratkaisevasti lokakuun alkupuolella Guatemalassa.

Epätasapainoisina pidettyjen neuvottelujen valopilkku oli Keski-Amerikan kannalta se, että EU suostui tämänkertaisten neuvottelujen viimeisenä päivänä kehitysmaiden vaatimukseen siitä, ettei Keski-Amerikan vientiasemaa neuvotteluissa huononneta entisestään. Käytännössä sovittiin, että jo vuonna 2006 keskiamerikkalaisille tuotteille myönnettyjä hummerin ja etanolin tullivapauksia ei leikata.

EU vaati vastikkeeksi, että Keski-Amerikka lisää vapaakauppaan kuuluvien tuotteiden määrän nykyisestä 85 prosentista 90 prosenttiin. Erityisesti viinin ja juuston vapaa liikkuvuus kiinnostaa EU-neuvottelijoita.

EU - tyly neuvottelija

Arvostelijoiden mukaan neuvotteluissa sorvataan nyt sopimusta, joka on köyhille maille jopa kohtalokkaampi kuin EPA-sopimukset, joista EU neuvottelee Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden kanssa.

"Olen neuvonut virkamiehiä pyytämään EU:lta vastineita joka kohtaa käsitellessä. Täytyy liikkua sinne, missä vähiten sattuu", Nicaraguan delegaatti kuvasi epätasapainoista neuvotteluasetelmaa Guatemalassa.

Kaupan osalta kriitiikkiä ja huolta herättävät erityisesti EU:n vaateet palvelujen yksityistämisestä ja markkinoiden täydestä avaamisesta eurooppalaiselle kilpailulle.

"Luulimme, että EU on meille pehmeämpi kuin Yhdysvallat oli Keski-Amerikan ja sen välisissä Cafta-neuvoteluissa. Eurooppa on ollut vahva kumppanimme, joten emme uskoneet, että heillä on näin kova linja", arvioi salvadorilainen, neuvotteluja paikan päällä seurannut José Angel Tolentino.

"Kylmä vapaakauppasopimus"

Kepan nicaragualaisen pääkumppanijärjestö Centro Humboldtin edustajan Tania Vanegasin mukaan nyt on syntymässä kylmä vapaakauppasopimus, koska neuvottelujen poliittiseen ja kehitysyhteistyöhön liittyviä osioita ei ole kytketty kauppaan. Esimerkiksi kehitysyhteistyön avulla voitaisiin paikata kuilua, joka tekee kaupankäynnin alueiden välillä epäreiluksi.

Toni Sandell Mielenosoittajat Guatemalassa Ecuadorilainen Jorge Parra yritti saadaan ääntään kuuluviin mielenosoituksessa.
"EU voisi tukea Keski-Amerikkaa tiukkojen elintarvikemääräyksien noudattamisessa, mikä on estämässä kehitysmaiden tuotteiden EU-rajan ylityksen", Vanegas ehdotti.

Hän muistutti, että neuvotteluissa piti käsitellä myös poliittisia ja sosiaalisia kysymyksiä, mutta nyt ne ovat jääneet viittauksiksi.

Neuvottelujen ongelmallisuutta lisää Vanegasin mukaan se, että EU olettaa Keski-Amerikan voivan integroitua Euroopan tapaan kauppavetoisesti.

"Keski-Amerikka on jo vuosikausia edistänyt kauppaintegraatiota, mutta poliittista tai sosiaalista muutosta ei ole tapahtunut. Alueen pitäisi EU:n tuella ensin edetä näissä teemoissa", hän sanoo.

Nicaragua ehdottaakin erityisen rahaston perustamista integraation tukemiseksi. Suunnitelman mukaan Euroopan investointipankin lainoittaman rahaston kautta tuettaisiin Keski-Amerikan maiden välisiä eroja ja kauppaneuvotteluiden väliinputoajia kuten pienyrittäjiä.

Tietokulma

  • EU:n ja Keski-Amerikan (Costa Rica, El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua) väliset assosiaatiosopimusneuvottelut alkoivat lokakuussa 2007 ja ne on tarkoitus saada loppuun vuoden 2009 alkupuolella.
  • Neuvottelujen julkilausuttu tavoite on luoda EU:n ja Keski-Amerikan välille vapaakauppa-alue vuoteen 2010 mennessä. Neuvottelujen mandaatin mukaan vapaakauppasopimuksen lähtökohtia ovat yhteiskunnallinen yhteenkuuluvuus, hyvinvointi ja säädyllinen työ.
  • Neuvottelujen tarkoitus oli täydentää Maailman kauppajärjestö WTO:n Dohan-kierroksen asialistaa, mutta kierroksen jouduttua umpikujaan assosiaationeuvotteluissa käsitellään myös Dohan asioita.
  • EU on tähän mennessä solminut assosiaatiosopimukset Meksikon ja Chilen kanssa. Neuvottelut ovat kesken Etelä-Amerikan yhteismarkkina-alue Mercosurin, Andien alueen ja Keski-Amerikan kanssa.

Lisää tietoa aiheesta