Uutinen

Keski-Amerikan vapaakauppa-alue täpärästi läpi Yhdysvaltain kongressissa

George W. Bushin hallitus laittoi kaiken arvovaltansa peliin ja sai kongressin edustajainhuoneen hyväksymään heinäkuun lopulla Keski-Amerikan vapaakauppa-alueen Caftan täpärästi äänin 217-215.
Emad Mekay Jim Lobe
31.7.2005

IPS -- Cafta purkaa tavaroiden ja palveluiden tullit Yhdysvaltain sekä Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan, Hondurasin, Nicaraguan ja Dominikaanisen tasavallan välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon vapaakauppa-alue Nafta laajenee Väli-Amerikan kannasta pitkin etelään.

Astuakseen voimaan Cafta tarvitsee vielä Costa Rican ja Nicaraguan parlamentin hyväksynnän sekä Bushin allekirjoituksen.

Bush raapustaa varmasti nimensä alle, sillä hän on pistänyt harvinaisen voimakkaasti arvovaltansa peliin sopimuksen puolesta. Heinäkuun lopulla, ennen äänestystä presidentti kiersi kantaansa empivien kongressiedustajien huoneissa taivuttamassa näitä Caftan taakse. Samalla asialla olivat myös varapresidentti Dick Cheney ja ulkoministeri Condoleezza Rice. Bush kutsui myös Valkoiseen taloon useita kongressin republikaaniedustajia keskustelemaan Caftasta.

Cafta-äänestys muuttui lopulta äänestykseksi siitä, nauttiiko Bush edustajainhuoneen luottamusta vai ei, Lori Wallach Public Citizen's Global Trade Watch -järjestöstä arvioi. Järjestö on yksi kiivaimpia Caftan vastustajia.

Bushin arvovaltatappio oli hyvin lähellä, koska monet republikaaniedustajat olivat alun perin Caftaa vastaan. Republikaaniedustajat pelkäsivät, että Cafta kiihdyttäisi heidän alueensa työpaikkojen siirtymistä Keski-Amerikkaan. Maaseudun edustajat taas olivat huolissaan keskiamerikkalaisten maataloustuotteiden vyörystä Yhdysvaltain markkinoille.

Bush käänsi edustajia Caftan kannalle muun muassa sanomalla, että sopimuksen kariutuminen "hidastaisi Keski-Amerikan demokratiakehitystä ja uhkaisi näin Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta". Presidentti kehotti edustajia asettamaan kansallisen edun alueellisten näkökohtien edelle.

Bushin hallinnon korkeat virkamiehet myös neuvottelivat "erityisprojekteista" alueille, joiden edustajat olivat kahden vaiheilla Caftan suhteen.

Caftan vastustus on ymmärrettävää, koska Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueen Naftan arvioidaan vieneen Yhdysvalloista miljoona työpaikkaa ja ajaneen 38 000 maanviljelijäperhettä konkurssiin sekä karkottaneen 1,5 miljoonaa meksikolaisviljelijää mailtaan.

Yhdysvaltain ammattiliitot vastustivat Caftaa raivoisasti, koska pelkäävät työpaikkojen valuvan entistä enemmän Keski-Amerikkaan, jossa palkat ovat alhaisempia, työntekijöiden oikeudet heikompia ja ympäristönormit väljempiä kuin Yhdysvalloissa.

"Bushin hallinto ei pystynyt puolustelemaan Caftaa sen tosiasiallisilla vaikutuksilla, vaan turvautui pelottelutaktiikkaan ja valheisiin", El Salvadorin solidaarisuusyhdistyksessä vaikuttava Burke Stansbury harmittelee.

"On absurdia väittää, että Caftan hylkääminen johtaisi väkivaltaan ja diktatuureihin Väli-Amerikassa", hän sanoo.

Kriitikoiden mielestä Bushin hallinnon vimma ajaa Cafta läpi kertoo, että republikaanijohtajat ovat kiinnostuneempia suuryritysten kuin suuren yleisön mielipiteestä.

Caftaan liittyvissä maissa sopimusta on vastustettu heikkojen työ- ja ympäristöstandardien vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ja terveysviranomaiset varoittavat, että Cafta voi tappaa tuhansia köyhiä Keski-Amerikassa. Suuret yhdysvaltalaiset lääkeyritykset lobbasivat sopimukseen pykäliä, jotka kieltävät halpojen rinnakkaislääkkeiden valmistajia myymästä tuotteitaan.

Cafta tekee myös halpojen aids-lääkkeiden myynnistä laitonta Keski-Amerikassa.