Uutinen

Kerjäläisen valinta

Kehitysmaissa yhteistyö toimii, jos järjestöillä on yhteinen asia, jonka puolesta noustaan barrikadeille. Tai yhteinen vihollinen.
Esa Salonen
25.3.2006

Esa Salminen (kuva: Tuomas Milonoff)Sambiassa järjestöjen yhteenliittymä Oasis Forum kaatoi korruptiosta syytetyn ex-presidentti Chiluban uudelleenvalinnan perustuslainvastaiselle kolmannelle kaudelle. Tansaniassa laajat järjestöjoukot taistelivat rinta rinnan järjestäytymisvapautta rajoittavaa lakia vastaan vuonna 2002. Usein kansalaisjärjestöjen yhteistyön esteeksi kuitenkin nousee raha. Monet etelän järjestöt tekevät asioita yhdessä vain, jos rahoittaja niin määrää.

Eräällä sambialaisjärjestöllä oli vaikeuksia saada toimitettua ja julkaistua kirjaa, jonka suomalaiset olivat rahoittaneet. Kun yhdessä yritettiin miettiä ulospääsyä kiperästä tilanteesta, suomalaiset ehdottivat, että he voisivat palkata - hankebudjetin ulkopuolelta - tansanialaisen asiantuntijan auttamaan hankkeen loppuun saattamisessa. Naapurimaassa vastaava teos oli nimittäin julkaistu onnistuneesti.

"Ei missään tapauksessa", sambialaiset sanoivat, "me emme jaa rahoja tansanialaisten kanssa."

Toinen järjestö sai Suomesta rahaa kouluttaakseen muiden Afrikan maiden kansalaisia pyörätuolien valmistuksessa ja korjaamisessa. Yhteistyö toimi hyvin, sillä hanke oli tarkoitettukin järjestöjen yhteiseksi. Sambialaisjärjestö jopa pyysi Kepan Mosambikin-toimistoa etsimään heille hyvän kumppanin Mosambikista.

Kolmannen järjestön hanke suomalaiskumppanin kanssa oli loppumassa. Suomalaiset ehdottivat uutta projektia, jossa toteuttajina olisi kolme sambialaistahoa, jotta hankkeeseen saataisiin laaja-alaista osaamista. Mukaan otettiin naisjärjestö ja eräs opetusministeriön osasto.

Yhteistyö näytti toimivan kohtuullisesti. Ihmettelin sitä, miten järjestöt olivat onnistuneet välttämään mustasukkaisuuden ja kilvoittelun sudenkuopat, jotka lähes aina vaivaavat etelän yhteistyötä. Kysyin hankkeen vetäjältä, mikä oli heidän menestyksensä salaisuus.

"Kerjäläiset eivät voi olla valitsijoita", hän sanoi, beggars can’t be choosers. Se tarkoittaa, että yhteistyötä tehdään, jos rahaa on tarjolla nimenomaan siihen. Toivottavasti he ajan kuluessa näkevät yhteistyössä muutakin positiivista.

Kirjoittaja on Kepan tiedottaja, joka toimi aiemmin yhteystoimitsijana Sambiassa. Kolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia