Uutinen

Kepan vuosikokouksen pääteemana jäsenmaksujen korotukset

Kepan vuosikokouksen 10.11. pääteemaksi nousivat jäsenmaksujen korotukset. Kokouksen yhteydessä pidetyssä seminaarissa käsiteltiin pienhankkeiden hallinnon ulkoistamista ulkoministeriöstä.
Ilona Niinikangas Mika Railo
10.11.2006

"Rahoittajalta eli ulkoministeriöstä on tullut selkeä viesti, että myös Kepan on nostettava omarahoitusosuuttaan. Pitkällisen tutkistelun jälkeen jäsenmaksut ovat jääneet ainoaksi realistiseksi rahoituslähteeksi", summasi Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen korotustarpeiden taustoja vuosikokouksessa.

Esitystä vastustettiin erityisesti pienten järjestöjen piirissä, ja asia meni äänestykseen. Hallituksen korotusesitys hyväksyttiin kuitenkin sellaisenaan.

Jäsenmaksut vaihtelevat jatkossa 50 eurosta 600:een riippuen järjestön koosta.

Seminaari pienhankkeiden ulkoistamisesta

Vuosikokouksen yhteydessä järjestettiin myös pienimuotoinen seminaari, jossa käsiteltiin pienten kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnon ulkoistamista ulkoministeriöstä. Ratkaisuja kaivataan todenteolla, sillä kansalaisjärjestöjen määrärahat kasvavat ja samalla ministeriön väki vähenee.

Järjestöjen näkemykset ulkoistamisesta vaihtelivat hyvin kielteisistä varauksellisen myönteisiin.

"On hyvä muistaa. että tässä ollaan tekemässä ratkaisuja, joilla halutaan parantaa pienten järjestöjen toimintaedellytyksiä", muistutti Tuija Halmari Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys Fididasta, joka on muutaman vuoden ajan käsitellyt kaikki vammaishankkeet ja antanut niistä lausunnot ministeriölle.

"Fididan kokemus osoittaa, että hankehakemuksia voidaan käsitellä ministeriön ulkopuolella asiantuntevasti ja hyvin. Myös valtaosa vammaisjärjestöistä on ollut tyytyväisiä siihen, että he ovat saaneet aikaisempaa enemmän palautetta hakemuksistaan."

Vuosikokouksesta ja seminaarista kerrotaan laajemmin Kepan jäsenjärjestöille tarkoitetussa extranetissä.