Uutinen

Kepan vanhin kenttätoimisto on Sambiassa

Janne Sivonen
21.1.2003

Talonmies James Nkhata ja koordinaattori Seppo Karppinen aloittivat joululomansa istuttamalla puita.
Kepan ensimmäinen kenttätoimisto perustettiin vuonna 1987 Lusakaan. Ensimmäiset kymmenisen vuotta Sambiassa keskityttiin kehitysjoukkotoimintaan, ja kun kehitysjoukot ajettiin alas 90-luvun jälkipuoliskolla, Sambian-toimisto hakeutui muun Kepan mukana uusille urille. Viime vuosina Kepa on palvellut alueella toimivia suomalaisjärjestöjä, tukenut paikallista kansalaisyhteiskuntaa ja välittänyt kehityspoliittista tietoa Suomeen.

"Kun Kepan Sambian-toiminnalle etsittiin uusia muotoja, paikalliset yhteistyökumppanimme toivoivat ennen kaikkea kehityskysymyksiin erikoistuneen infokeskuksen perustamista", kertoo Sambian-toimiston virkaiältään vanhin ohjelmatyöntekijä Nyangu Nyoni. "Kumppanimme tarvitsivat tietokoneita, sähköpostia sekä mahdollisuuden etsiä kehityskysymyksiin liittyvää tietoa. Useimmilla kumppanijärjestöillämme ei ole edes omaa tietokonetta."

Informaatiokeskuksen suosio on noussut muutamassa vuodessa niin paljon, että välillä käyttäjien määrää on ollut pakko rajoittaa. "Toissa vuonna keskusta käytti 16 järjestöä, mutta tällä hetkellä järjestöjä on jo 28", kertoo infokeskusta hoitava Nyangu. "Tärkeintä järjestöille on ilmainen pääsy internetiin, sillä projektien pyörittäminen ja yhteydenpito ulkomaisiin kumppaneihin on hankalaa ilman sähköpostia."

Uudet palvelut takaavat sen, että jatkossa infokeskuksen suosion voi olettaa kasvavan entisestään. Keskukseen avattiin hiljattain tv-huone, jossa sambialaisjärjestöt voivat katsella Kepan teemoja käsitteleviä videoita. Kepa ja kumppanijärjestöt tuottavat infokeskukselle myös omia videodokumenttejaan. Seuraava uusi avaus on verkkosivusto, jolle web-suunnittelukoulutusta saaneet kumppanijärjestöt voivat avata omat kotisivunsa. Jo nyt järjestöt saavat näkyvyyttä toimiston julkaisemassa Partner -uutiskirjeessä, joka ilmestyy neljästi vuodessa.

Pieni mutta hyvä kumppani

Nyangu uskoo, että Kepaa pidetään Sambiassa hyvänä yhteistyökumppanina. "Meitä arvostetaan, sillä teemme työtä läheisesti partnereidemme kanssa. Itse olen nauttinut työskentelemisestä erityisesti pienten ja suhteellisten nuorten järjestöjen kanssa, joita muut eivät välttämättä tue. Niiden kehittyessä työn tulokset näkyvät konkreettisesti."

Tällä hetkellä Kepan tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat lobbaus- ja tutkimusjärjestö JCTR (Jesuit Center for Theological Reflection), Kamoto-yhteisöteatteri sekä ympäristö- ja kehityskysymysten parissa työskentelevä Green Living Movement. Kepan palveluita käyttävistä suomalaisjärjestöistä useimmat toimivat vammaissektorilla.

Nyangu vieraili vuosi sitten myös Helsingin-toimistossa. "Vasta Helsingissä aloin ymmärtää Kepan toimintaa globaalilla tasolla. Esimerkiksi täällä työskentelevät kepalaiset eivät valitettavasti tiedä lainkaan, mitä asioita Kepa tekee vaikkapa Mosambikissa tai Nicaraguassa.. Kentältä pidetään yhteyttä vain Helsingin-toimistoon, vaikka etelän toimistojen olisi vähintään yhtä hyödyllistä olla yhteydessä suoraan toistensa kanssa. Jos tieto kulkisi maasta toiseen paremmin, niin ehkäpä Kepan työntekijät eri puolilla maailmaa alkaisivat ajatella enemmän koko Kepalle yhteisiä tavoitteita sen sijaan, että jokainen kenttätoimisto puuhaa vain omien teemojensa parissa", Nyangu pohtii.

Kepa maailmalla 6/9: Sambia

  • Toiminta alkoi 1987

  • Ohjelmatyöntekijät: koordinaattori, yhteystoimitsija, suomalainen ja sambialainen tiedottaja, ohjelmatyöntekijä ja informaatikko.

  • Paikalliset kumppanit: Jesuit Center for Theological Reflection, Kamoto Community Arts, Green Living Movement.